Skrbimo tudi za zdravje najstarejših

O pomembnosti telesne aktivnosti starejših govorijo vsi strokovnjaki in ob bogati ponudbi se lahko starejši odločajo za številne aktivnosti, ki so organizirane v okviru športnih centrov, društev ali zavodov. Starejši so vedno bolj aktivni in dejstvo, da je marsikateri 60 ali 70 letnik zmogljivejši od povprečnega mladostnika, ne preseneča več.

Žal pa pozabljamo na najstarejšo populacijo, katera je po večini že odvisna od oskrbe družinskih članov ali osebja v centru za starejše. Ne govorimo o nepokretnih posameznikih, temveč o starejših nad 80 let, ki se zaradi oslabljenega telesa bojijo padcev in posledično ostajajo v stanovanju, kjer čakajo obisk sorodnika oz. oskrbovanca. Vsa ponudba telesne aktivnosti v številnih športnih centrih in društvih jim ni v pomoč, ker ne nudi zadostne asistence in prilagodljivosti.

Nikoli ni prepozno za optimizem

Ko sem pred leti s treningi pri 87 letniku uspela pridobiti zadostno mišično maso, da so ortopedi sploh odobrili zamenjavo kolka, je bilo potrjeno dejstvo, da nikoli ni prepozno za napredek. Uspešna zgodba je spodbudila razmišljanje v smeri programa, ki bi vračal optimizem tistim, ki so že obupali nas svojim telesom.

Program Aktiven dan

Tako je nastal program Aktiven dan. Danes se lahko pohvalimo, da že šesto leto zapored, v vseh osmih centrih za starejše DEOS, poteka program Aktiven dan, ki ga vodi zavod Aktivna starost. Vloga Kinezio Klinike je, da skrbi za strokovne vsebine in izvedbo aktivnega dela.

Zelo kmalu smo začeli opažati pozitivne vplive programa, katerega so se v vedno večjem številu udeleževali tudi starejši posamezniki iz okolice, ki bivajo sami doma. Takšni posamezniki še bolj potrebujejo socialno okolje s kakovostno vsebino, ki je prilagojena njihovim zmogljivostim.

Poleg začetnega uspeha smo učinkovitost programa Aktiven dan želeli še dodatno potrditi, zato smo se odločili za 3 mesečno raziskavo pod vodstvom Fakultete za šport. Namen je bil oceniti vpliv vadbenega programa Kinezio Klinike s pomočjo testov gibalnih sposobnosti starostnikov.

Potek raziskave

Povprečna starost varovancev, ki so sodelovali v raziskavi je bila 84 let. Na na začetku in na koncu raziskave so opravili standardiziran test (Senior Fitness Test). Test je vseboval funkcijske gibalne naloge kot so 6 minutna hoja, vstajanja s stola, upogib komolca, test gibljivost ramenskega obroča, doseg sede in test koordinacije.

Varovanci so v trimesečnem obdobju najprej začeli z izvajanjem različnih vaj aktivacije (prebujanje mišic). Presenetljivo je, koliko mišic našega telesa ne opravlja več svoje funkcije in posledično telo pridela številne deformacije. Nadaljevali so z vajami za stabilizacijo sklepov, da smo zagotovili varnost, ko so sledile krepilne vaje. Posledično se je izboljšalo tudi ravnotežje, tako smo lahko stopnjevali z vedno bolj zahtevnimi nalogami.

Rezultati raziskave

Od šestih testov so pri petih bistveno izboljšali svoje zmogljivosti, medtem ko pri testu koordinacije – “vstani in pojdi” – kljub malemu napredku ni bilo zaznati statistične razlike.

Najbolj učinkoviti so bili pri vstajanju iz stola, upogibu komolca in 6 minutnem testu hoje.

V tem času smo beležili številne uspešne zgodbe, ki so vadeče še dodatno motivirale v smeri “nikoli ni prepozno”.

Rezultati raziskave

91 letna gospa, ki je pred testiranje uspela le 3 krat vstati iz stola, je na zaključnem testiranju izvedla 11 ponovitev!

Varovanec, ki je na začetku raziskave prihajal na vadbo z rolatorjem, ker so bile noge tako šibke, da ni bil siguren v korak, je na koncu raziskave opravil 6 min test hoje brez pomoči. In to z izjemnim rezultatom!

Seveda je obdobje 12 tednov zelo kratko obdobje pri populaciji nad 80 let, kajti bistveno dlje časa smo potrebovali na začetku za osvojitev osnovnih gibalnih vzorcev, ki so pri mlajših samoumevni. Prav tako smo individualizirali program glede na omejitve, torej prilagodili vaje posamezniku.

Brez dvoma smo dokazali, kako pomembna je strokovno vodena telesna aktivnost. Žal pri starosnikih ni dovolj le hoja, kajti ugotavljamo koliko deformacij je prisotnih in da le prilagojeni programi z osebnim pristopom lahko izboljša telesno zmogljivost. Ker je večina na začetku trenirala v upanju, da se bodo napredki pokazali že po nekaj vadbah, je bilo potrebno vedno znova poudarjati, kako pomembna je vztrajnost in redna aktivnost.

Verjetno se vprašate kakšen je njihov cilj pri tej starosti? Odgovor je zelo preprost, želijo se namreč prebuditi v “aktiven dan”, poskrbeti zase in ostati čim dlje časa neodvisni. Zelo preprosto, a tako pomembno!