SPECIALISTI Z RAZLOGOM

KAJ JE KINEZIOLOGIJA

KINEZIOLOGIJA je veda, ki se ukvarja s proučevanjem gibanja človeškega telesa in sicer iz biomehanskega, fiziološkega in psihološkega vidika. Kineziologija izobražuje človeka o gibanju telesa pri vsakodnevnih opravilih, med rekreativnim ali vrhunskim športom, v času post rehabilitacije po poškodbah, v primeru kroničnih bolezni, v času staranja telesa in poučuje delovno aktivnega posameznika o preprečevanju posledic sedečega dela.

KDO JE KINEZIOLOG

KINEZIOLOG je strokovnjak na področju gibanja telesa in s svojim znanjem lahko deluje na številnih področjih (podpora vrhunskemu športu, svetovanje v rekreativnemu športu, prilagojeni programi vadbe, gibanje starejših, post rehabilitacijsko zdravljenje, raziskovalne ustanove,...). Ker se kineziologija prepleta še z drugimi vedami je zelo dobrodošlo sodelovanje z drugimi strokovnjaki zdravstvenih in medicinskih ved (fizioterapevti, ortopedi, kardiologi, dietetičarji, psihologi, strokovnjaki biokemije...)

0

Let izkušenj

0

Obiskov KineziOnline programa

0

Število aktivnih starostnikov - Aktiven dan

NAŠE POSLANSTVO

Poslanstvo kineziologije je približati odgovornost do telesa in izobraževati posameznika o izjemno sofisticiranem sistemu. Vsak gib povzroči val sprememb v celotni strukturi, zelo pogosto pa se zaradi omejenega obsega gibanja, ki ga povzročajo poškodbe, bolezenska stanja in deformacije, pojavijo tudi bolečine.

NAŠE POSLANSTVO

Poslanstvo kineziologije je približati odgovornost do telesa in izobraževati posameznika o izjemno sofisticiranem sistemu. Vsak gib povzroči val sprememb v celotni strukturi, zelo pogosto pa se zaradi omejenega obsega gibanja, ki ga povzročajo poškodbe, bolezenska stanja in deformacije, pojavijo tudi bolečine.

»Srce Kinezio klinike« je izjemna ekipa strokovnjakov, ki s srčnostjo in z veliko mero empatije nesebično predaja svoje znanje slehernemu uporabniku naših programov. Začutiti filozofijo podjetja, delovati pripadno ter interaktivno s strokovnjaki sorodnih zdravstvenih ved so izredne kvalitete vsakega posameznika, ki soustvarja našo skupno zgodbo. Kinezio klinika ni le posameznik z visoko izobrazbo in kljub magistrskim nazivom je skupna vizija naša neskončna motivacija in čudovito poslanstvo v veliko veselje.

Urška Dolinšek,

ustanoviteljica podjetja

“Enostavno sem se na poti življenja uprla večini pričakovanj družbe, postavila svoje normative, odpovedala službi in izbrala delo. Delo, ki me navdihuje, postavlja vedno nove izzive, ki me nagrajuje z izjemnimi ljudmi s katerimi ustvarjamo zavidljivo energijo.”

23 letne izkušnje so me vodile po poti raziskovanja človeškega telesa vpetega v različne akcije, stanja zmogljivosti in po poti spoznavanja številnih omejitev ter iskanja “čudežne formule”, ko večina že obupa. Telo kot izjemno sofisticiran sistem mi je vseh teh letih nudil številne izzive in še vedno budi veliko zanimanje na vedno bolj specifičnih področjih.

Kaj je v meni spodbudilo klinični pristop do telesa in zakaj omejitve vedno sprejemam kot izziv? Diagnostično spoznavanje telesa v času vrhunskega športa in prenos zaznav v izobraževalni proces visokošolskega programa na Fakulteti za šport je v meni prebudil posebno zanimanje za funkcionalno gibanje posameznika z omejitvami in posebnostmi. Brez dvoma so bile številne osebnostne lastnosti oblikovane v času vrhunskega športa, kateremu sem posvetila 10 čudovitih let. Borbenost iz borilnega športa sem nezavestno prenesla v poslovni svet, kjer “nasprotnik” nikoli ne počiva. Srebrna medalja iz Evropskega prvenstva je bila ponovno osvojena leta 2014, ko sem odprla vrata Kinezio klinike.

Na začetku je bilo težko. Ko si tako močno vpet v “svoj” svet in nekako verjameš, da imajo ljudje vsaj približno podoben odnos do svojega telesa, se zdrzneš in ugotoviš, da temu ni tako. Moji začetki treniranja segajo v leto 1999, ko sem v ŠC Millenium postopoma pridobila zaupanje številnih strank in skupini Managerjev kreiram prilagojene programe že več kot 20 let. Empatija, iskrenost, družbena odgovornost, srčnost, optimizem, strokoven pristop so lastnosti, ki me povezujejo s številnimi projekti, poslovnimi partnerji, dogodki, dodatnimi izobraževanji in spoznanji.

Zdrznem se ob misli, da moje vsestransko delo na področju športa vstopa že v tretje desetletje in niti za trenutek ne pomislim na leta, upad energije ali naveličanost. Ravno nasprotno, drznem si domišljati, da sem šele na začetku mojega poslanstva, kar me obdari z neskončno energijo in ob vsaki uspešni zgodbi vedno pričara najbolj iskren nasmeh.

SAŠA TEKIĆ,

mag. Kineziologije, strokovni vodja.

Moja pot? Kot niz izzivov skozi desetletje izkušenj, ki so mi odprle oči za pomen poslušanja in razumevanja vsake osebe, ki prestopi prag naše klinike. Specializiral sem se za tiste, ki potrebujejo malo več pozornosti na svoji poti rehabilitacije - bodisi, da gre za nadležno bolečino v križu ali pa kronično neprijetnost v kolenu, ki se noče in noče posloviti.

V tem času sem spoznal, da vsaka stranka prinaša svojo zgodbo. Ni dovolj, da samo povem, kaj je treba storiti; pomembno je, da skupaj odkrijemo, zakaj je to dobro in kako lahko te spremembe resnično vplivajo na vsakdan. Pristopam s posluhom in razumevanjem, saj verjamem, da je zaupanje ključ do vsake uspešne spremembe.

Moje delo ni le služba, ampak strast do učenja in deljenja znanja. Moja strast do nenehnega izobraževanja me vodi po svetu in nazaj, kjer iščem najnovejše metode in pristope, da lahko zagotovim, da ste v dobrih rokah.

In ja, vztrajnost je tista vrednota, ki jo najbolj cenim – tako pri sebi kot pri vas. Ni vedno lahko, sploh ko gre za spremembe, ki zahtevajo tudi prilagoditev našega življenjskega sloga. A verjemite mi, vsak korak na tej poti šteje.

MATEJA DEBEVC,

mag. Kineziologije

Študij Kineziologije na Fakulteti za šport mi je ponudil ogromno teoretičnega znanja s področja človeškega telesa in gibanja, šele s prihodom v Kinezio kliniko in pričetkom dela sem ugotovila, kako dolga pot je še pred menoj. Izzive sem ambiciozno sprejemala in v sebi odkrila željo za delo s poškodbami in kroničnimi boleznimi ter zaznala neverjetno zadovoljstvo ob izboljšanju stanja pri posamezniku. Človeško telo kot zelo kompleksen in edinstveni sistem nudi možnosti za neskončno izobraževanje in moje delo sprejemam kot izbrano poslanstvo.

Z veseljem sem sprejela tudi izziv vodenja kineziološkega programa Aktiven dan, ki v organizaciji Kinezio klinike odvija v centrih starejših DEOS. Delo s starejšimi je po eni strani zaradi vseh bolezenskih stanj in omejitev zelo zahtevno, po drugi strani pa kot velika nagrada, saj so ti neizmerno hvaležni za vsako pozornost. Veselimo se najmanjšega napredka, boljšega počutja in zavidljivih rezultatov ob opravljanju Senior Fitnes Testa ter ko spremljaš izboljšanje kvalitete življenja tudi v njihovi starosti je to moje najlepše plačilo. Po štirih letih vodenja programa sem postala koordinator kineziologov na vseh osmih lokacijah po Sloveniji ter mentor bodočim magistrom kineziologije, ki na Aktivnem dnevu opravljajo prakso.

Izhajam iz ekipnega športa – rokometu sem posvetila 10 krasnih let – zato mi sodelovanje, zaupanje, občutek odgovornosti in vztrajnost niso tuje. Svojemu delu sem predana in vedno dam vse od sebe, da s stranko prideva do želenega cilja.

TJAŠA KMET,

mag. Kineziologije

S športom se ukvarjam že od malih nog, zato ni bilo presenečenje, ko sem sem se odločila za študij kineziologije na Fakulteti za šport v Ljubljani, kjer sem v letu 2022 pridobila naziv magistra kineziologije. Vsako obliko gibanja spremljajo tudi poškodbe in bolečine, zaradi katerih marsikdo opusti telesno aktivnost. Pa vendar se je pomembno zavedati, da je gibanje življenje, zato je potrebno stremeti k hitremu in uspešnemu okrevanju, rehabilitaciji. Z znanjem, ki sem ga pridobila tekom šolanjem in ob delu s strankami, posameznikom pomagam pri vrnitvi optimalnega gibanja in boljše kakovosti življenja.

V trenerski poklic sem se prvič vključila kot trenerka smučanja mlajših otrok v smučarskem klubu, kjer kot vodja otroškega programa delujem še danes. Prve pomembne delovne izkušnje s področja kineziologije sem kot praktikantka pridobila prav v Kinezio kliniki, za kar sem še danes neskončno hvaležna. S samo miselnostjo, ki jo sedaj skupaj gradimo in razvijamo, se lahko čisto poistovetim. Vsaka stranka ima svojo zgodbo in z njo povezane težave, zato je pomembna temeljna diagnostika ter celostna obravnava z jasnim protokolom vadbe. Prav izkušnje in ideje, dobljene med delom v Kinezio kliniki, so pripeljale do realizacije dolgoletne želje, imeti svoje prostore in pomagati ljudem priti do gibanja brez bolečin. Od jeseni 2020 v Trbovljah delo opravljam v svojem kineziološkem centru

V športnem udejstvovanju res uživam, ker sem zaradi poškodbe morala dokaj zgodaj končati z tekmovalnim alpskim smučanjem, sem se kar nekaj let preizkušala v vsem mogočem, in nazadnje našla triatlon, ki je sedaj aktivnost, kateri posvetim največ prostega časa. Šport mi je dal res veliko, naučila sem se samostojnosti, odločnosti in vztrajnosti, ter verjetno najpomembnejše, razvila sem čut za sočloveka, kar je pri delu z ljudmi pomembna kvaliteta.