Intervju z Urško Dolinšek

“Enostavno sem se na poti življenja uprla večini pričakovanj družbe, postavila svoje normative, odpovedala službi in izbrala delo. Delo, ki me navdihuje, postavlja vedno nove izzive, ki me nagrajuje z izjemnimi ljudmi s katerimi ustvarjamo zavidljivo energijo.

Ko sem pred nekaj tedni sedela pred računalnikom in razmišljala o vsebinah Kinezio Klinike, ki jih moram predstaviti na socialnih omrežjih, sem za trenutek doumela, da se o osebi, ki je “kriva” za vse skupaj, enostavno premalo govori. O osebi, ki nas trenerje poimuje kot “srce Kinezio Klinike” in ki nesebično dovoli, da se pri njej razvijamo, rastemo in gradimo svojo pot. Urško Dolinšek poznam dobra tri leta in naključje je hotelo, da tale intervju z njo končujem ravno v času obeleževanja moje tretje obletnice delovanja v Kinezio Kliniki. Pa naj bo kot namen, kot darilo in zahvala za vse, kar mi je dala in omogočila.

Urška, kmalu bo dvajset let odkar si vstopila v svet osebnega trenerstva. Se ti zdi, da si našla svoje poslanstvo na tem svetu?

Neverjetno ampak res je, da sem vstopila že v 20. leto mojega delovanja, ko vztrajno in z veseljem veliko energije posvečam ukvarjanju z delovanjem telesa na fizičnem, psihičnem in kemičnem nivoju. Naše telo je tako kompleksen “stroj”, da ga je nemogoče popolnoma razumeti in tako mi vsa ta leta nudi vedno nove izzive. Brez dvoma sem našla svoje poslanstvo. Je pa to zgodba, ki se nikoli ne konča in včasih imam občutek, da mi bo zmanjkalo časa za vsa nova spoznanja, saj poleg vsega že pet let velik del časa in energije posvečam tudi razvoju svoje blagovne znamke, podjetja, ki želi ozavestiti čim več posameznikov o pomembnosti poznavanja njihovega “doma”, telesa v katerem bivajo.

Ko jo vprašam, kaj ji njeno delo pomeni, mi odvrne:

Nudi mi izziv, ki v meni vedno znova vzbuja akcijo, kako s sodelovanjem strokovnjakov pripraviti “čudežni trening” in kako povečati zanimanje za skrb za telo v vseh starostnih obdobjih. Seveda je moje delo velik užitek, ko se veseliš izjemnih rezultatov posameznikov, ko se po poškodbah aktivno in z nasmehom vrnejo nazaj v vsakodnevno življenje.

Kljub dolgoletnemu poslovnemu uspehu, si se nato odločila, da odpreš vrata Kinezio Klinike. Zakaj? Kakšna je bila začetna vizija?

Zelo dolgo sem delovala “solo” v svetu treningov in mogoče bi človek pomislil, da sem se malo pozno odločila za nadaljnjo pot. Na trgu je vse več in več direktorjev pri petindvajsetih letih. 🙂 Pa je že prav tako, ker še vedno verjamem, da so izkušnje in neka zrelost pri odločitvah bistvenega pomena za uspešno in odgovorno vodenje podjetja.

Razlog za nadgradnjo moje poslovne poti so mi v resnici podale moje stranke, ki so v večini povpraševale po prilagojeni obravnavi zaradi številnih omejitev (bolezenska stanja, deformacije, poškodbe,…). Seveda na koncu nisem več uspela sprejeti vseh kandidatov, ki so pa nujno potrebovali prilagojen trening in priznam bila sem v zadregi, kam jih napotiti. To je bilo obdobje “poplave” visoko intenzivnih treningov, brezkompromisnih trenerjev, ki so vadeče vodili do skrajnih meja zmogljivosti.

Pravi, da je odločitev padla nekega dne na kavi: “ Klinika naj bo!” Kljub očitkom, da ni zdravstvena ustanova, je imela odlično vizijo in točno vedela, kaj želi s tem nazivom poudariti. Klinični pristop do telesa in nujna povezava s strokovnjaki sorodnih, predvsem zdravstvenih strok.

Na začetku je bilo težko. Ko si tako močno vpet v “svoj” svet in nekako verjameš, da imajo ljudje vsaj približno podoben odnos do svojega telesa, se zdrzneš in ugotoviš, da temu ni tako. Bistveno lažje je vzeti tableto, počivati in čakati na čudežno izboljšanje ali nenehno tarnati, kako je stanje brez izhoda. Številni si želijo instant rešitve, katerih jim jaz kljub vsej strokovni podpori ne morem dati. Pri meni se vsak posameznik sooči z realnostjo in nikoli ne obljubljam rezultatov v nekaj tednih, včasih tudi ne v mesecih. Kar je ponavadi težko sprejeti.

V Kinezio Kiniki bomo kmalu praznovali peto obletnico, česar se vsi nedvomno veselimo. 🙂 Urška, ali lahko danes rečeš, da se je ta začetna vizija, katero omenjaš, uresničila?

Ne glede na neusmiljen trg in številne nasvete o preusmeritvi na licencirane programe, sem ostala vztrajno in odločeno pri svoji viziji, ideji o sodelovanju s strokovnjaki in upanju, da to kvaliteto prepoznajo posamezniki potrebni naših storitev.

Ponosno lahko potrdim, da se mi je začetna vizija več kot uresničila, kajti uspeli smo se povezati z vrhunski fizioterapevti in ortopedi ter strokovnjaki drugih zdravstvenih ved. S to ekipo in vključno z našimi storitvami zagotavljamo najvišjo kakovost storitve in celostno obravnavo.

Izjemne rezultate dosega tudi program Kinezio Klinike, ki sem ga razvila za najstarejšo populacijo 80+ in že nekaj let poteka v osmih Centrih za starejše DEOS po Sloveniji v okviru programa Aktiven dan. Letos smo zakorakali tudi v podjetja in zaposlene navdušujemo z aktivnim odmorom na delovnem mestu.
Uh, jaaaa, več kot uresničila!

Nekoč si rekla, da je bil največji izziv izbrati trenerje, ki bodo razumeli filozofijo Kinezio Klinike. Kaj ti je pri ljudeh, s katerimi delaš, najbolj pomembno?

Res je, to je bil tudi moj največji dvom, ker sem s svojim pristopom in razmišljanjem kar precej odstopala od profila “tipičnega osebnega trenerja”. Veliko k temu pripomore tudi moj perfekcionizem, ki se na področju, ki ga številni opravljajo kot popoldansko aktivnost, iz hobija, za zabavo, zato da so “cool”, kaže popolnoma drugače. V svojih prostorih si nisem mogla zamisliti “zvezdo showa”, kajti pri meni je glavna zvezda in center pozornosti stranka, ki ji razkazovanje mišic trenerja prav nič ne koristi. Torej so bile moje misli usmerjene izključno v kandidate z univerzitetno izobrazbo in kot naročeno se je na Fakulteti za šport začel razvijati program Kineziologije. Seveda mi je bilo povsem jasno, da je strokovna izobrazba šele osnova na kateri lahko začnemo nato graditi pomembne osebnostne lastnosti, ki so tudi izjemnega pomena pri opravljanju našega poklica.

Zavedam se, da je težko pričakovati, da bo celotna ekipa povezana s filozofijo s tolikšno mero strasti in srčnosti, kot jo imam sama. Podjetje je le moj “otrok”, ki ga moram z izjemnim čutom sama voditi do odraslosti. Vseeno pa mi je bilo pomembno, da vsak izbranec v naši ekipi zmore pokazati dovolj srčnosti, empatije, interakcije, pripadnosti in zvestobe. Številni mladi so danes zelo individualistično usmerjeni, v času študija ne potrebujejo nabirati izkušenj, sebično skrbijo le za svoje interese. Egoizem je pri meni nesprejemljiv, ker menim, da lahko le kot harmonično povezana ekipa, ki nesebično deli svoje izkušnje, informira kolege o posebnostih na treningih, občasno stopi iz cone udobja in poskrbi za stabilnost urnika,… nudimo popolno storitev našim strankam.

Ko jo vprašam, na kaj je znotraj Kinezio Klinike najbolj ponosna, mi odgovori:

V prvi vrsti sem ponosna na svojo vztrajnost, da sem kljub kriznim začetkom verjela v kvaliteto svojega programa in nisem odnehala. Tukaj moram izraziti zahvalo Inovativnemu mestu BTC City, ki mi že vsa ta leta nudi zaupanje in možnosti za razvoj. Izjemno veselje so mi pričarali poslovni partnerji, ki so prepoznali kvaliteto naših storitev in nas povabili k sodelovanju. Seveda smo ponosni, da nam vsako leto zaupa več strank in s številnimi pohvalami pričarajo nepopisno zadovoljstvo. To, da sem uspela vzpostaviti ponovno povezavo s Fakulteto za šport, me je zelo navdušilo in tako je Kinezio klinika postala priporočeno okolje za prakso študentov dodiplomskega in magistrskega študija. Nikakor ne smem pozabiti na “srce Kinezio klinike”, izjemno ekipo strokovnjakov, ki s srčnostjo podajate svoje znanje. Seveda številni pri nas nabirajo izkušnje in potem izberejo svojo pot, to je normalno. Nekateri pa ostanete, ker ste začutili mojo filozofijo in sodelujete tesno z mano že leta ter ostajate moj največji ponos!

Kje vidiš Kinezio Kliniko čez pet let?

Čez 5 let, hm… vsako leto beležimo zavidljivo rast in širitev ponudbe tudi izven prostorov Kinezio klinike. Glavna vizija niso številne lokacije, temveč ponuditi strankam še večjo kakovost v smeri udobja, prilagojenosti potrebam posameznika oz. ponudbi nadstandardnih storitev. Verjamem, da nam bo vsako leto zaupalo vedno več strank in s tem omogočalo zavidljiv razvoj brez meja.

Ker Urško vsi poznamo kot vir pozitivne energije, me je zanimalo iz kje to energijo, ki okrog nje žari kilometre daleč, črpa.

Kompliment o zavidljivi energiji prejmem kar pogosto, prav tako vprašanje o receptu. 🙂 Težko bi odgovorila v merskih enotah in s tem podala enoten recept. Enostavno sem se na poti življenja uprla večini pričakovanj družbe, postavila svoje normative, odpovedala službi in izbrala delo. Delo, ki me navdihuje, postavlja vedno nove izzive, ki me nagrajuje z izjemnimi ljudmi s katerimi ustvarjamo zavidljivo energijo. Mogoče sem včasih res želela “spremeniti svet” in negativno energijo spremeniti v pozitivno, pa je kurilo le mene. Tako se danes v velikem krogu izogibam zavisti, škodoželjnosti, opravljanju, lažem, in lenobi, ki žal prežemajo družbo in raje uživam v družbi čudovitih ljudi tako poslovno kot v privatnem življenju.

Na daleč se vidi, da izjemno uživaš v tem kar počneš. Delo prežema večino tvojega časa in vsi, ki te poznamo lahko zatrdimo, da rek “Izberi si poklic, ki ga ljubiš, in noben dan v življenju ti ne bo več treba delati” zate res drži. Kaj pa prosti čas? Kaj ti poleg dela še nariše nasmeh na obraz?

Res je, ta užitek je težko spregledati in ko grem na kakšen privaten dogodek in začnem razlagati o svojem delu, se mi baje zasvetijo oči. Tako sem na primer nekoč v Cankarjevem domu na koncertu nevede in nehote pridobila stranko, čemur se še danes nasmejiva do ušes. Glede na to, da je moje delo povezano z nenehno komunikacijo in osebnim kontaktom, zelo rada sama pobegnem v središče mesta na kavico in časopis ter za trenutek utihnem. 🙂 Misli enkrat tedensko preusmerim v učenje tujega jezika in zelo uživam v plesnih ritmih salse in bachate. Ko pride čas za daljši odmor, se z veseljem podam na potovanje, raziskujem tuje kulture, glasbo, gastronomijo, naravo.

No, Urški pa nezaveden nasmeh vedno znova pričara odlična kava, pripravljena s srcem in lepo postrežena, kar lahko tudi sama potrdim. Je gurman, estet, ljubitelj malih pozornosti, pristaš kvalitetnega in nedvomno v tem uživa vsako prosto minuto, ki ji je dana.