Kineziologija in kineziolog: ključ do učinkovite rehabilitacije

Kineziologija, pogosto imenovana tudi znanost o gibanju, je relativno mlada disciplina, ki pa hitro pridobiva na pomembnosti v sodobni družbi. V širšem smislu se ukvarja s proučevanjem gibalnih procesov in njihovim vplivom na človekovo zdravje, telesno zmogljivost in kakovost življenja.

Kineziologija, pogosto imenovana tudi znanost o gibanju, je relativno mlada disciplina, ki pa hitro pridobiva na pomembnosti v sodobni družbi. V širšem smislu se ukvarja s proučevanjem gibalnih procesov in njihovim vplivom na človekovo zdravje, telesno zmogljivost in kakovost življenja.

Kaj je kineziologija?

Kineziologija izhaja iz grške besede “kinesis”, kar pomeni gibanje in se osredotoča na vse vidike človeškega gibanja. Od proučevanja temeljnih motoričnih funkcij in mehanike telesa do razumevanja zapletenih interakcij med mišično-skeletnim in živčnim sistemom. Kineziologi preučujejo, kako se telo odziva na različne oblike obravnave in kako te aktivnosti vplivajo na naše zdravje.

Zakaj je kineziologija pomembna?

S sodobnim življenjskim slogom, ki pogosto vključuje dolgotrajno sedenje in minimalno telesno aktivnost, so težave, kot so bolečine v hrbtu, vratu ali drugih delih telesa vse pogostejše. Kineziologija nam pomaga razumeti vzroke teh težav in ponuja strategije za njihovo preprečevanje ali zmanjšanje s pomočjo prilagojenih vadbenih programov. Ti programi so osredotočeni na izboljšanje mišične moči, fleksibilnosti in splošne telesne pripravljenosti, kar lahko izboljša kakovost življenja.

Kako kineziologi pomagajo posameznikom?

Kineziologi razvijajo individualizirane vadbene programe, ki so prilagojeni specifičnim potrebam posameznika. To je še posebej pomembno za ljudi z obstoječimi zdravstvenimi stanji, kot so kronične bolezni, poškodbe ali okvare gibal. Ti programi ne le da pomagajo pri obvladovanju simptomov, temveč tudi pri izboljšanju splošnega počutja in delovne storilnosti.

Vpliv kineziologije na družbo

Kineziologija ima pomembno vlogo pri izobraževanju javnosti o pomenu telesne aktivnosti. S širjenjem znanja o zdravih gibalnih navadah lahko kineziologi prispevajo k zmanjšanju zdravstvenih težav v družbi in s tem povezanih stroškov zdravstvenega sistema. Prav tako kineziologija spodbuja timsko delo in dobro komunikacijo med zdravstvenimi strokovnjaki, kar je ključno pri zagotavljanju celostne oskrbe pacientov.

Faze postrehabilitacije v kineziologiji

Kineziologija igra ključno vlogo tudi na področju postrehabilitacije, kjer se osredotoča na obdobje po zaključku primarne fizioterapevtske obravnave. To je še posebej pomembno za ljudi, ki okrevajo po akutnih poškodbah ali se spopadajo s kroničnimi bolečinami, ki so posledica obrab in drugih poškodb. Proces postrehabilitacije v kineziologiji običajno zajema tri ključne faze:

  1. Začetna ocena in analiza stanja: po zaključku fizioterapevtske obravnave kineziolog opravi temeljito oceno telesnega stanja posameznika. Ta faza vključuje analizo gibalnih vzorcev, mišičnega neravnovesja in preostalih omejitev, ki vplivajo na vsakdanje aktivnosti in kakovost življenja.

  2. Načrtovanje individualiziranega programa: glede na ugotovitve začetne ocene, kineziolog razvije prilagojen vadbeni načrt. Ta načrt je zasnovan tako, da postopoma krepi prizadeta območja, izboljšuje gibljivost in stabilnost ter zmanjšuje bolečine. Programi so prilagojeni za postopno izboljšanje telesne zmogljivosti, pri čemer se posebna pozornost posveča preprečevanju ponovitve poškodb.

  3. Izvedba in prilagoditve programa: v tej fazi kineziolog spremlja izvajanje vadbenega programa, zagotavlja strokovno podporo in motivacijo. Med procesom se program redno ocenjuje in prilagaja glede na napredek posameznika. Kineziolog sodeluje z ostalimi zdravstvenimi strokovnjaki, da zagotovi celovito podporo in najboljše možne rezultate rehabilitacije.

Te faze zagotavljajo, da posamezniki ne le okrevajo po poškodbah, ampak pridobijo tudi moč in funkcionalnost, ki je potrebna za polno vrnitev k aktivnemu življenju. Kineziologi s svojim delom na področju kroničnih bolečin in postrehabilitacije odigrajo ključno vlogo v dolgoročnem izboljšanju telesnega zdravja in splošnega počutja.

Diagnostika telesa

Postrehabilitacijsko obdobje, omejitve gibanja s posledično bolečino ter optimalno okrevanje so razlogi za obisk naše “klinike”, in številni obiskovalci so k nam napoteni s strani fizioterapevtov in ortopedov. Strokovnjak kineziologije ob pomoči različnih testov oceni omejitve posameznih segmentov telesa oz. njihovo pomanjkljivo funkcionalnost.

Na osnovi diagnostike vas strokovno usmerimo na osebno kineziološko obravnavo ali obravnavo v skupini, podamo smernice za redne vaje proti bolečinam in nadaljnim deformacijam ter priporočamo varno kasnejšo rekreativno dejavnost. Obisk diagnostike je OBVEZEN pred vključitvijo v nadaljnjo obravnavo v Kinezio Kliniki.

Osebna kineziološka obravnava

Telo, kot zelo kompleksen sistem, pogosto dojemamo preveč samoumevno, pričakujemo namreč, da bo brez posledic sledilo zahtevam sodobnega načina življenja. Na žalost pa zelo pogosto prezremo začetne deformacije in mišična nesorazmerja ter zanemarjamo opozorilne signale, ki lahko vodijo v stanje s trajnimi posledicami.

Po opravljeni diagnostiki lahko nadaljujete z individualno obravnavo pod vodstvom kineziologa, pri čemer se program popolnoma prilagodi vašim omejitvam in zastavljenim ciljem. Prednost osebne obravnave je klinični pristop, ki vključuje sprotno optimizacijo terapevtskih vaj in navodil za vadbo doma.

KineziOnline

Kineziološke obravnave potekajo v virtualni sobi preko spletnega komunikatorja v živo z največ 8 udeleženci. S pomočjo naše inovativne digitalne rešitve natančno spremljamo vsakega udeleženca med obravnavo, sistem pa omogoča korekcijo vsakega giba ter sprotno prilagajanje terapevtskih vaj.

Kinezio HIBRID

Hibridni sistem vodenja kinezioloških obravnav je novost v Kinezio Kliniki, ki omogoča obisk istega programa bodisi na daljavo preko komunikatorja bodisi v živo v naših prostorih. Kineziolog z ustrezno digitalno opremo hkrati spremlja izvedbo terapevtskih vaj in daje navodila vsem udeležencem. S tem posameznikom nudimo več možnosti glede na razpoložljivost časa, prostora in oddaljenost.

Zaključek

Kineziologija ni le znanost o gibanju; je most do boljšega zdravja in bolj kakovostnega življenja. Z razumevanjem, kako različni aspekti telesne aktivnosti vplivajo na naše telo, lahko kineziologi pomembno prispevajo k preprečevanju in obvladovanju številnih sodobnih zdravstvenih težav. V obdobju, ko je naša družba vse bolj sedeča, postaja razumevanje in uporaba kineziologije ključna za ohranjanje zdravja in dobrega počutja.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Ali se pred prvim obiskom programov priporoča DIAGNOSTIKA TELESA?

Diagnostika telesa je OBVEZNA pred prvim obiskom vseh naših programov, saj na osnovi pridobljenih informacij o stanju telesa (omejitve, deformacije, bolečine, izvid ali mnenje ortopeda) varno zastavimo najbolj optimalne smernice za nadaljnjo obravnavo.

NE! Obravnave potekajo v živo ob določenem terminu z omejenim številom udeležencev. Prav vsak posameznik je viden na zaslonu, in ob specifičnih korekcijah vaj tudi v povečani sliki. Kineziolog vodi program iz Virtualne sobe ter prilagaja program posamezniku, s čimer zagotavlja oseben pristop kineziološke obravnave.

Inovativnost naših strokovnjakov izvira iz posebnega znanja, osredotočenega na specifične gibe in njihovo zaznavo ob uporabi preprostih rekvizitov. Oblikovane “terapevtske vaje” z namenom odprave bolečin in obnovitve funkcionalnosti telesa lahko izvajate z izjemno učinkovitostjo, tudi na daljavo. Ključen pogoj za udobno izvajanje v domačem okolju je odlična internetna povezava, zato toplo priporočamo, da jo predhodno testirate.

S hibridnim sistemom vodenja smo omogočili obisk obravnave v živo na lokaciji in istočasno na daljavo. Program poteka v naši veliki dvorani, ki smo jo opremili z digitalno opremo, kar omogoča udeležencem, da izberejo reden ali občasen obisk programa bodisi na daljavo bodisi v živo. Včasih nam zaradi časovnih omejitev ne uspe priti na lokacijo, zato se udobno priključimo istemu programu kar od doma, da ne zamudimo obravnave.

Urnik naših programov in proste termine lahko najdete na povezavi “Zagotovi si termin“. V primeru prvega obiska se prijavite na Diagnostiko telesa in izpolnite priloženi obrazec, ki vključuje tudi hitro diagnostiko. Po zaključeni diagnostiki vas kineziolog usmeri v nadaljnje obravnave, za katere si prav tako rezervirate mesto preko rezervacijske platforme.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite