Osgood-Schlatterjeva bolezen (sindrom) pri mladostnikih: simptomi in zdravljenje

Osgood-Schlatterjeva bolezen je poškodba, ki se pojavi pri aktivnih mladostnikih zaradi preobremenitve. Do nje pride zaradi ponavljajočih se obremenitev in majhnih poškodb, ki jih povzroča močna patelarna tetiva (kite, ki povezuje pogačico s kostjo) na njenem pritrdilnem mestu na mehkem delu kosti tik pod kolenom (tibialni tuberkel). Ta sila povzroča draženje in v hujših primerih delno odtrganje tega dela kosti. Težava se poslabša z večjo telesno aktivnostjo, še posebej po obdobju hitre rasti.

Osgood-Schlatterjeva bolezen je poškodba, ki se pojavi pri aktivnih mladostnikih zaradi preobremenitve

Pogačična tetiva, znana tudi kot patelarna tetiva, je močna in debela tetiva, ki se začne pri spodnjem delu pogačice (kolenske kapice) in se pritrdi na tibialni tuberkel, izboklino na sprednji strani golenice (spodnja noga). Ta tetiva je ključna, ker prenaša moč iz kvadricepsove mišice (velika mišica sprednje strani stegna) preko pogačice na golenico, kar omogoča iztegovanje kolena.

Pri mladostnikih je tibialni tuberkel še vedno delno sestavljen iz hrustanca, kar ga naredi bolj občutljivega na ponavljajoče se obremenitve in majhne poškodbe. Proces osifikacije (pretvorba hrustanca v kost) tibialnega tuberkla se začne pri dekletih med 10. in 12. letom ter pri fantih med 12. in 14. letom. V tem obdobju rasti se lahko razvije Osgood-Schlatterjeva bolezen.

Glavna teorija je, da ponavljajoče se vlečne sile na tuberkel povzročajo majhne poškodbe žil, zlome in vnetja, kar se kaže kot oteklina, bolečina in občutljivost.

Dejavniki tveganja

Dejavniki tveganja za Osgood-Schlatterjevo bolezen vključujejo:

 • Moški spol: fantje so bolj nagnjeni k tej bolezni.
 • Starost: običajno prizadene fante med 12. in 15. letom ter dekleta med 8. in 12. letom.
 • Nenadna rast skeleta: obdobje hitre rasti lahko poveča tveganje.
 • Ponavljajoče se aktivnosti: športi, ki vključujejo veliko skakanja in šprintanja, kot so nogomet, košarka, odbojka, atletika in gimnastika, lahko povečajo tveganje.
 • Slaba prožnost kvadricepsov in hamstringov: če so mišice na sprednji (kvadricepsi) in zadnji (hamstringi) strani stegna toge, lahko povečajo tveganje.
 • Nepravilna poravnava ekstenzorskega mehanizma: nepravilna poravnava mišic in tetiv, ki sodelujejo pri iztegovanju kolena, lahko prispeva k razvoju bolezni.

Pogostost

Osgood-Schlatter je eden najpogostejših vzrokov za bolečine v kolenu pri mladostnikih, ki se ukvarjajo s športom in še rastejo. Bolezen se pojavlja najpogosteje med obdobji hitre rasti, to je med 10. in 15. letom pri dečkih ter med 8. in 13. letom pri deklicah. Pogostejša je pri dečkih, še posebej pri tistih, ki sodelujejo v športih, ki vključujejo tek in skakanje.

Prevalenca (pogostost) Osgood-Schlatterjeve bolezni pri mladostnikih, starih od 12 do 15 let, je 9,8 %. Specifično, 11,4 % dečkov in 8,3 % deklic v tej starostni skupini razvije to bolezen. Simptomi se pojavijo na obeh nogah pri 20 % do 30 % bolnikov.

Patofizilogija Osgood-Schlatter

Pri patofiziologiji Osgood-Schlatterjeve bolezni pride do delne izgube povezave med pogačično tetivo, hrustancem in kostjo na tibialnem tuberklu. Na tem območju se začne vnetni proces, ki lahko privede do patelarnega tendinitisa (vnetje pogačične tetive), večkratnih manjših zlomov in nepravilne osifikacije (kostnega nastanka).

Najbolj sprejeta teorija je, da ponavljajoče se krčenje ekstenzorskega mehanizma kolena (mišice, ki iztegujejo koleno) povzroča te težave. Zaradi teh krčenj pride do majhnih odtrganj (mikroavulzij) na tibialnem tuberklu, ki je sestavljen iz hrustanca, vlaknastega in kostnega tkiva.

Če poškodovani mladostniki nadaljujejo s športnimi aktivnostmi, se te majhne odtrganine povečujejo. To lahko povzroči ločen kostni fragment, ki se ne zaceli pravilno in vodi v kronično bolečino.

Pri mladostnikih je tibialni tuberkel še vedno delno sestavljen iz hrustanca, kar ga naredi bolj občutljivega na ponavljajoče se obremenitve in majhne poškodbe. Proces osifikacije (pretvorba hrustanca v kost) tibialnega tuberkla se začne pri dekletih med 10. in 12. letom ter pri fantih med 12. in 14. letom.

Kako se Osgood-Schlatterjeva bolezen kaže v praksi

Pojavi pri otrocih, starih od 8 do 15 let. Glavni simptom je bolečina v sprednjem delu kolena, ki je lahko prisotna na eni ali obeh straneh. Bolečina se začne kot topa bolečina, lokalizirana nad tibialnim tuberkulom (izboklina tik pod kolenom), in postopoma narašča med aktivnostjo.

Klinična slika

V praksi se otroci z Osgood-Schlatterjevo boleznijo pogosto pritožujejo nad bolečino, ki se pojavi med športnimi aktivnostmi in izgine, ko se dejavnosti prenehajo. Na pregledih se lahko opazi povečano in občutljivo izboklino tik pod kolenom.

Začetek bolečine: pojavi se postopoma, brez predhodne poškodbe.

 • Narava bolečine: bolečina je sprva topa in lokalizirana nad tibialnim tuberkulom. bolečino lahko izzovemo z upiranjem pri iztegu kolena ter aktivnim ali pasivnim upogibanjem kolena.
 • Poslabšanje med telesno aktivnostjo: bolečina se povečuje med tekom, skakanjem, pri neposrednih udarcih v koleno, klečanju in počepih.
 • Zmanjša s počitkom: bolečina se zmanjša s počitkom in izgine v nekaj minutah do urah po prenehanju aktivnosti.
 • Oteklina in preobčutljivost: na tibialnem tuberkulu je opazna povečana izboklina, ki je občutljiva na dotik.

Diagnoza

Osgood-Schlatterjeva bolezen ima zelo značilne simptome, zaradi česar je diagnoza običajno jasna na podlagi klinične slike. Vendar pa se za potrditev diagnoze pogosto naročijo rentgenske slike, da se oceni stanje tibialne tuberozitete (izboklina na golenici). Lateralna (bočna) rentgenska slika je še posebej uporabna za pregled ekstenzorskega mehanizma kolena.

Postopek diagnoze:

 1. Klinična slika: zdravnik oceni simptome, kot so bolečina v sprednjem delu kolena, oteklina in občutljivost nad tibialnim tuberkulom.

 2. Rentgenske slike: te slike pomagajo potrditi diagnozo in oceniti spremembe na tibialni tuberoziteti. Lateralna rentgenska slika je najbolj koristna.

 3. Izključitev drugih bolezni: pomembno je izključiti druge, redkejše bolezni, kot so:
  • Osteohondritis disekans (motnja, pri kateri se del kosti in hrustanca loči od površine sklepa)
  • Sindin-Larsen-Johanssonov sindrom (vnetje spodnjega dela pogačice)
  • Patelofemoralni sindrom (bolečina v sprednjem delu kolena)
  • Dislokacija ali subluksacija (delna izpahnitev) pogačice
  • Hondromalacija pogačice (mehčanje in propadanje hrustanca pod pogačico)
  • Avulzijski zlom tibialne tuberozitete (odtrganje dela kosti)
  • Burzitis pes anserinus (vnetje burze na notranji strani kolena)
  • Tumorji in okužbe

Zdravljenje

Zdravljenje Osgood-Schlatterjeve bolezni vključuje naslednje ukrepe:

1. Prilagoditev aktivnosti

 • Relativni počitek: prilagoditev aktivnosti glede na stopnjo bolečine. Ni dokazov, da bi popoln počitek pospešil okrevanje, vendar omejevanje aktivnosti zmanjšuje bolečino.
 • Športne aktivnosti: lahko nadaljujejo s športom, dokler bolečina izgine ob počitku in ne omejuje dejavnosti.
 • Nizko obremenitvene dejavnosti: dejavnosti, kot sta plavanje in kolesarjenje, so primerne za ohranjanje kardiovaskularne kondicije brez prevelikih obremenitev na koleno.

2. Lajšanje bolečin

 • Lokalna uporaba ledu: pomoč pri lajšanju bolečin in zmanjšanju oteklin.
 • Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID): Zmanjšujejo vnetje in bolečino.
 • Zaščitna kolenska blazinica: Za zaščito tibialnega tuberkla pred neposrednimi udarci.

3. Vaje in rehabilitacija

 • Vaje za gibljivost: raztezanje hamstringov in kvadricepsov pomaga ohranjati gibljivost kolena in lahko pospeši okrevanje.
 • Kratkotrajna imobilizacija: v hujših primerih, ki omejujejo vsakodnevne aktivnosti, lahko pomaga začasna imobilizacija kolena.

4. Dolgoročna pričakovanja

 • Naravni potek bolezni: Osgood-Schlatter je samoozdravljiv in običajno preneha, ko kosti dosežejo zrelost, kar sovpada z zaprtjem apofize. Okrevanje lahko traja 12-18 mesecev.
 • Kronična bolečina: pri približno 10 % bolnikov lahko simptomi vztrajajo tudi v odrasli dobi, kljub konzervativnemu zdravljenju.

Raztezna vaja za sprednjo stegensko mišico (kvadriceps)

Za lajšanje simptomov se pogosto uporabljajo raztezne vaje. Ena takih vaj je raztezanje sprednje stegenske mišice, znane kot kvadriceps. Tukaj je opis ene učinkovite vaje, ki lahko vpliva na zmanjšanje bolečine:

 1. Stoja ob steni: postavite se ob steno ali držalo za ravnotežje.
 2. Prijem za gleženj: z eno roko primite gleženj in ga nežno povlecite proti zadnjici.
 3. Držite in raztezajte: držite položaj 15-30 sekund, občutite raztezanje v sprednjem delu stegna.
 4. Ponovite: naredite 3-5 ponovitev na vsaki nogi.

Konzervativne metode zdravljenja, kot so raztezanje in miofascialna sprostitev, predstavljajo učinkovite načine za lajšanje simptomov Osgood-Schlatterjeve bolezni.

Celostni pristop pri preprečevanju in obvladovanju Osgood-Schlatterjeve bolezni pri aktivnih mladostnikih

Osgood-Schlatterjeva bolezen je pogosta težava pri mladostnikih, ki so aktivni v športu, zlasti v obdobjih hitre rasti. Čeprav je stanje lahko boleče in omejujoče, dobra novica je, da je bolezen običajno samoozdravljiva in simptomi sčasoma izzvenijo. Pomembno je, da mladostniki in njihovi starši prepoznajo znake bolezni ter se posvetujejo z zdravnikom za pravilno diagnozo in nasvet glede ustreznega zdravljenja.

Zmanjševanje telesne aktivnosti, uporaba ledu za lajšanje bolečin, jemanje protivnetnih zdravil ter izvajanje specifičnih vaj za raztezanje lahko bistveno pripomorejo k hitrejšemu okrevanju. Ključnega pomena je tudi prilagoditev športnih aktivnosti, da se preprečijo dodatne poškodbe.

Če vaš otrok kaže znake Osgood-Schlatterjeve bolezni ali se pritožuje nad bolečinami v kolenu, ne odlašajte s posvetom. Zgodnja diagnoza in ustrezno zdravljenje lahko preprečita dolgoročne težave in omogočita varno nadaljevanje športnih dejavnosti.

Vabimo vas, da se naročite na diagnostični pregled, kjer bomo preverili, ali slaba mehanika gibanja (hoja, tek, skoki) povzroča prekomerne obremenitve. Na podlagi diagnostike bomo določili primerne vaje za raztezanje in krepitev mišic in specifične korekcijske vaje, ki bodo prilagojene potrebam vašega mladostnika. Naš strokovni tim je tu, da zagotovi najboljšo možno oskrbo in pomoč pri hitrejšem okrevanju vašega otroka.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti, in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami v kolenu, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite