Burzitis kolena – pes anserinus in kineziološka obravnava

Pes anserinus burzitis je pogosto povezan z osteoartritisom in/ali prekomerno telesno težo pri ženskah. Tipična značilnost je spontana anteromedialna bolečina v kolenu pri vzpenjanju ali spuščanju po stopnicah. Diferencialna diagnoza je zelo obsežna. Zdravljenje vključuje počitek, uporaba ledu, raztezanje in krepitev ključnih mišičnih skupin ter terapije z ultrazvokom.

Pes anserinus burzitis je pogosto povezan z osteoartritisom in/ali prekomerno telesno težo pri ženskah. Tipična značilnost je spontana anteromedialna bolečina v kolenu pri vzpenjanju ali spuščanju po stopnicah.

Anatomija, funkcija in pogosti vzroki za poškodbe

Pes anserinus, kar v latinščini pomeni “gosje stopalo,” opisuje mesto, kjer se distalne tetive sartoriusa, gracilisa in semitendinosusa pritrdijo na sprednjo-medialno stran golenice. Ta del kolena ima zapleteno anatomijo, ki vključuje ne le te mišično-tetivne strukture in njihove pritrdilne točke (enteze), ampak tudi bližnje vezi, fascije (tkivo, ki obdaja mišice), živce in burze (vrečice s tekočino, ki zmanjšujejo trenje).

Te strukture lahko postanejo nenormalne zaradi prekomerne obremenitve, vnetja, akutne (nenadne) ali ponavljajoče se poškodbe, operacije, tumorjev ali tumorjem podobnih sprememb

Medialna bolečina v kolenu: razumevanje pes anserinus sindroma in burzitisa

Medialna bolečina v kolenu lahko nastane zaradi več različnih stanj, pri čemer je najpogostejši pes anserinus sindrom. Burza je majhen mehurček, napolnjen s tekočino. Izloča sinovialno tekočino, ki zmanjšuje trenje med tkivi, ter deluje kot blazina za kosti, kite in mišice.

Burza pes anserinus, obdana s sinovialno membrano je anatomska burza, ki je stalno prisotna in se nahaja med pes anserinus (mesto pritrditve tetiv) in distalno površino MCL (medialnega kolateralnega ligamenta). Za razliko od poplitealne burze, ki se nahaja na zadnjem delu kolena, burza pes anserinus ni povezana s sklepno votlino kolena.

Vnetje burze (burzitis) ne nastane nenadoma, temveč se postopoma razvija skozi čas.

Dejavniki tveganja

Pes anserinus burzitis je pogosto povezan s ponavljajočim se stresom ali neposredno poškodb burze. Napete stegenske mišice izvajajo čezmeren pritisk na burzo, kar povzroča mehansko draženje in trenje. Neposredna travma lahko poslabša vnetje. Stanje je tesno povezano z drugimi težavami kolena, kot so:

 • Osgood-Schlatterjev sindrom: bolečina pod kolenom pri mladostnikih.
 • Suprapatelarno dražanje plike: vnetje nad kolensko kapico.
 • Medialni kompartment ali patelofemoralni artritis: artritis v notranjem delu kolena ali za kolensko kapico.

Dejavniki, kot sta debelost in valgusna deformacija kolena (koleni, ki se zbližujeta), dodatno povečajo tveganje. Ta sindrom se pogosto pojavlja pri ženskah srednjih let zaradi širše oblike medenice, kar povzroča pogostejši valgusni položaj kolena.

V zadnjih letih so ugotovili, da je sladkorna bolezen (diabetes) tudi dejavnik tveganja. Nekatere študije kažejo, da stanje prizadene četrtino do tretjino diabetikov. V eni študiji, ki je vključevala 94 bolnikov z diabetesom mellitusom, neodvisnim od insulina (tip 2), je imelo 34 posameznikov pes anserinus burzitis. Opažena je bila tudi pomembna spolna razlika, saj je bilo 91% prizadetih žensk in 9% moških. Nasprotno pa burzitisa niso opazili pri nobenem kontrolnem subjektu brez diabetesa.

Ploska stopala (pes planus) prav tako povečujejo tveganje za dvostranski pes anserinus burzitis zaradi nenormalne poravnave spodnjih okončin, kar povzroča večji pritisk na medialno (notranjo) stran kolena. Lokalna travma, kostna eksostoza (izrastki na kosti), in napetost kit so prav tako dejavniki, ki prispevajo k razvoju tega stanja.

Klinični znaki in simptomi

Osebe s pes anserinus burzitisom se pritožujejo nad bolečino v kolenu, ki se značilno povečuje v naslednjih situacijah:

 • pri vzpenjanju in spuščanju po stopnicah.
 • med ležanjem v postelji s koleni skupaj.

Drugi klinični znaki lahko vključujejo:

 • zmanjšana mišična moč
 • odstopanja pri hoji
 • zmanjšana funkcionalnost
 • zmanjšan obseg gibanja (ROM)
 • posturalna disfunkcija / okvarjena biomehanika spodnjih okončin

Bolečina ni prisotna pri upogibanju in iztegovanju kolena. Občutljivost je razpršena in se nahaja nekaj centimetrov pod medialno (notranjo) črto sklepa.

Patofiziologija pes anserinus burzitisa

Vnetje pes anserinus burze običajno izhaja iz obstoječih težav s kolenom, zlasti osteoartritisa (obraba sklepov). Mehanski stres povzroča poškodbe tkiva, ki se poslabšajo pri dejavnostih, kot sta vzpenjanje ali spuščanje po stopnicah. Mišice sartorius, gracilis in semitendinosus, ki so ključne za upogibanje kolena in notranjo rotacijo golenice, ščitijo koleno pred rotacijskimi in valgusnimi obremenitvami (ko se koleno pomakne navznoter).

Težave z medialnim (notranjim) kolenskim sklepom, vključno s spremembami na medialnem meniskusu ali medialnem kolateralnem ligamentu (MCL), lahko povzročijo lokalizirano vnetje teh tetivnih struktur, ki se lahko razširi na pes anserinus burzo.

Patološke študije še niso dokončno določile, ali simptomi izvirajo predvsem iz burzitisa (vnetje burze), tendinitisa (vnetje tetiv) ali fascitisa (vnetje fascije). Panniculitis (vnetje podkožnega maščobnega tkiva) je bil prav tako opažen, zlasti pri debelih bolnikih.

Poleg tega je pes anserinus burzitis ali tendinitis težko diagnosticirati, tudi ob jasnih simptomih, saj slikovne tehnike, kot sta ultrasonografija (ultrazvok) in MRI (magnetna resonanca), pogosto ne razkrijejo patoloških sprememb.

Diagnoza

Diagnozo običajno postavimo na podlagi značilnih kliničnih simptomov, kot je bolečina, lokalizirana na proksimalno medialno (zgornjo notranjo) stran golenice.

V zapletenih ali netipičnih primerih se lahko uporabijo različna diagnostična orodja, da se natančneje ugotovi stanje. Običajno se opravijo rentgenski posnetki kolena, da se preverijo morebitne osnovne kostne nepravilnosti, vključno z osteoartritisom (obraba sklepov).

V nekaterih primerih lahko zdravniki uporabijo tudi ultrazvok ali MRI (magnetno resonanco), da izključijo druge težave in natančneje ocenijo stanje mehkih tkiv.

Zdravljenje

Pes anserinus burzitis je na splošno samoomejujoč (izgine sam od sebe) in se večinoma zdravi z neoperativnimi metodami. Kirurški poseg je redko potreben. Dolgoročna prognoza za to stanje je ugodna, zlasti če se izognemo dejavnikom, ki poslabšajo stanje, kot je prekomerna obremenitev sklepov.

Trajanje simptomov je lahko različno, odvisno od osnovnih bolezni, kot so osteoartritis (obraba sklepov), debelost in splošno zdravstveno stanje. Hitro prepoznavanje in ustrezno zdravljenje spremljajočih artritičnih obolenj lahko pomembno zmanjša bolečino in izboljša splošno delovanje.

Pes anserinus burzitis se običajno zdravi konzervativno, kar vključuje:

 • Počitek: zmanjšanje obremenitve kolena.
 • Peroralna protivnetna sredstva: zdravila, ki zmanjšujejo vnetje in bolečino.
 • Fizioterapija: zmanjševanje bolečine in vnetja.
 • Kinezioterapija: vaje za pravilno mehaniko gibanja, izboljšanje gibljivosti in moči.

V primerih, ko konzervativno zdravljenje ne učinkuje, je lahko potrebna:

 • Aspiracija vsebine burze: Odstranitev tekočine iz burze.
 • Lokalno injiciranje anestetikov ali kortikosteroidov: zmanjšanje vnetja in bolečine.

Pri športnikih pes anserinus burzitis redko vodi do dolgoročnih posledic, tudi če se še naprej ukvarjajo s športom. 

Večina ljudi s pes anserinus burzitisom se pozdravi v približno šestih do osmih tednih. Pri hujših primerih lahko traja dlje. Verjetno boste okrevali hitreje, če boste počivali in poiskali ustrezno zdravljenje.

Ključne vaje za preprečevanje pes anserinus burzitisa

Vaje se osredotočajo na raztezanje in krepitev ključnih mišičnih skupin, vključno z:

 • Adduktorji: mišice, ki premikajo nogo proti sredini telesa.
 • Abduktorji: mišice, ki premikajo nogo stran od telesa.
 • Kvadricepsi: sprednje stegenske mišice.
 • Zadnje stegenske mišice: mišice na zadnji strani stegna.

Te vaje lahko vključujejo raztezne vaje za noge, kot so razteg zadnjih stegenskih mišic, stoječi razteg meč, stoječi razteg kvadricepsov, razteg adduktorjev kolka, drsanje pete, izometrične vaje za kvadricepse in izometrične vaje za zadnje stegenske mišice. Napredovanje teh vaj lahko vključuje vaje v zaprti kinetični verigi, kot so enonožni počepi, počepi in potiski nog. Vključeni so tudi upori pri vlečenju nog z uporabo elastičnih trakov.

Pomembno je vključiti vaje, ki bodo izboljšale vzorce gibanja in s tem preprečile prekomerni stres na burzah. 

Samopomoč pri pes anserinus burzitisu

Kinezioterapija in fizioterapija sta temelj zdravljenja pes anserinskega sindroma. Za ublažitev bolečine, ki jo povzroča burzitis je najpomembnejši počitek. Izogibajte se stopnicam, plezanju in drugim dražečim dejavnostim, da pomirite burzo in povezano bolečino. Za lajšanje bolečine se lahko jemljejo nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Omejite gibanje in med vnetno fazo izmenično nanašajte led. Masaža z ledom, ki traja 15 minut vsakih 4-7 ur, bo zmanjšala vnetje.

Celostni pristop k obvladovanju težav s burzitisom

Pes anserinus burzitis je stanje, ki lahko pomembno vpliva na vaše vsakdanje življenje. Razumevanje simptomov, dejavnikov tveganja in načinov zdravljenja je ključno za učinkovito obvladovanje te težave.

Če doživljate značilno anteromedialno (notranja stran) bolečino v kolenu, še posebej pri vzpenjanju ali spuščanju po stopnicah, je pomembno, da ukrepate čim prej. Počitek, uporaba ledu, raztezanje in krepitev ključnih mišičnih skupin ter terapije z ultrazvokom lahko pomagajo pri lajšanju simptomov. V hujših primerih so na voljo tudi medicinske intervencije, kot je aspiracija tekočine iz burze ali injekcije kortikosteroidov.

Ne pozabite na pomen preprečevanja z ustreznimi vajami za krepitev in raztezanje mišic ter izogibanje dejavnikom, ki povečujejo tveganje za razvoj burzitisa. Če imate pes anserinus burzitis ali vprašanja o simptomih, vas vabimo, da se naročite na diagnostični pregled pri naši strokovni ekipi..S pravočasno diagnozo in kineziološko obravnavo lahko hitro izboljšate svoje stanje in se vrnete k vsakodnevnim aktivnostim brez bolečin.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti, in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami v kolenu, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite