Artroza Kolena: Razumevanje Bolezni in Moč Kineziološke Obravnave

Stopnje artroze kolena

Artroza kolena močno vpliva na kakovost življenja, a pravilna kineziološka obravnava lahko znatno izboljša stanje prizadetih. V Sloveniji je po statističnih podatkih 13.9 % prebivalcev starejših od 25 let in kar 33.6 % prebivalcev starejših od 65 let prizadetih zaradi te bolezni.

Klinični znaki in simptomi

Artroza kolena se kaže z bolečino, oteklino, okorelostjo in zmanjšano gibljivostjo sklepa. Pacienti pogosto poročajo o bolečini, ki se stopnjuje s telesno aktivnostjo in se umiri z mirovanjem. Okorelost sklepa zjutraj ali po daljšem sedenju je pogost simptom. Z napredovanjem bolezni se lahko pojavijo krepitacije (hrustanje) pri premikanju kolena.

Diagnoza artroze kolena

Diagnoza se običajno postavi na podlagi kliničnih simptomov in radioloških znakov, kot so zožitev sklepne špranje in tvorjenje osteofitov. Za natančno diagnozo je pogosto potrebna radiografija, ki pokaže stopnjo obrabe sklepa.

Vpliv vadbe na artroza kolena

Vadba igra ključno vlogo v obravnavi artroze kolena. Redna telesna aktivnost izboljša moč mišic okoli kolena, kar pomaga pri razporeditvi sile v sklepu in zmanjšuje obrabo hrustanca. Vadba prav tako izboljša telesno zmogljivost in lahko zmanjša bolečino ter izboljša kakovost življenja.

Kako začeti z vadbo?

Začnite z lahkimi vajami, ki ne obremenjujejo kolena, kot so plavanje, kolesarjenje ali prilagojena hoja. Postopoma povečajte intenzivnost, da dosežete vsaj 45 minut zmerne intenzivne vadbe trikrat tedensko. Pomembno je, da se posvetujete s kineziologom, ki vam lahko pripravi individualiziran vadbeni program.

Individualni pristop pri obravnavi je ključen

Ker ima vsak posameznik različne dejavnike, ki vplivajo na artrozo kolena, je pri vadbi potrebno biti pazljiv. Že način hoje zelo vpliva na mehaniko kolena in s tem na morebitne pritiske v sklepu, ki lahko bolečine v kolenu še poslabšajo. Zato priporočamo izvedbo diagnostike telesa, na kateri se preverijo vaši vzorci hoje, moč, gibljivost in ostale motorične sposobnosti. Na podlagi ugotovitev lahko prejmete individualno prilagojena navodila in terapevtske vaje, ki bodo najbolj koristile vašemu kolenu.

Kaj lahko dodatno poslabša napredek artroze kolena?

Obstaja več dejavnikov, ki lahko pospešijo napredovanje artroze kolena:

  • Prekomerna telesna teža povečuje obremenitev na kolenskih sklepih, kar lahko pospeši obrabo hrustanca.
  • Pomanjkanje redne telesne aktivnosti vodi v oslabitev mišic okoli kolena, kar lahko poveča tveganje za poškodbe in nadaljno obrabo sklepa.
  • Prekomerna obremenitev kolena zaradi določenih športnih aktivnosti ali poškodb lahko povzroči hitrejšo obrabo hrustanca.
  • Genetski dejavniki lahko igrajo vlogo pri dovzetnosti za artrozo, vključno s hitrostjo razvoja in resnostjo simptomov.

Preprečevanje in omejevanje napredovanja artroze kolena

Da bi zmanjšali tveganje za pospešeno napredovanje artroze kolena, je pomembno upoštevati naslednje:

  • Redno izvajajte prilagojene vaje, da ohranite mišično moč in gibljivost sklepov.
  • Ohranjajte zdravo telesno težo, da zmanjšate obremenitev v kolenskem sklepu.
  • Izogibajte se aktivnostim, ki povzročajo prekomerno obremenitev kolena, in se posvetujte s strokovnjakom za pravilno tehniko pri športnih aktivnostih.
  • Posvetujte se z zdravnikom glede kroničnih boleznih, ki lahko vplivajo na zdravje sklepov.

Vaš prvi korak k celostni kineziološki obravnavi

Z razumevanjem dejavnikov, ki prispevajo k poslabšanju artroze kolena in z ustreznim pristopom k obravnavi te bolezni, lahko bolniki zmanjšajo simptome in izboljšajo kakovost svojega življenja.

V Kinezio kliniki razumemo, kako kompleksna je artroza kolena in kako edinstven je vsak posameznik. Naša predanost celostni obravnavi se začne s temeljito diagnostiko telesa, ki nam omogoči, da razumemo specifične potrebe vašega gibalnega sistema. Pri nas dobite personalizirano pozornost in vaje, ki so prilagojene prav vašemu telesu in načinu življenja. Obiščite nas in naredite prvi korak k izboljšanju vašega zdravja.


Vaje

Če želite, da vam pošljemo začetne vaje za artrozo kolena, izpolnite obrazec, ki se nahaja spodaj. V polje za sporočilo vnesite, da želite prejeti vaje, in opredelite morebitne posebnosti ali omejitve, ki jih imate. Po izpolnitvi obrazca bomo lahko pripravili in poslali prilagojene vaje, ki ustrezajo vašim specifičnim potrebam.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite