Rotatorna manšeta: ključna vloga pri gibanju in bolečine v rami

Težave z rotatorno manšeto so ena izmed najpogostejših poškodb, povezanih z ramom, in lahko močno vplivajo na vsakodnevne aktivnosti. Razumevanje, kako te mišice delujejo, je ključno za preprečevanje in obvladovanje težav, povezanih z njimi.

Težave z rotatorno manšeto so ena izmed najpogostejših poškodb, povezanih z ramom, in lahko močno vplivajo na vsakodnevne aktivnosti. Razumevanje, kako te mišice delujejo, je ključno za preprečevanje in obvladovanje težav, povezanih z njimi.

Uvod v težave z rotatorno manšeto ramena

Rotatorna manšeta je skupina mišic in kit, ki obdaja ramenski sklep. Te mišice so zelo pomembne za gibanje rok in ramen. Imenujemo jih infraspinatus, supraspinatus, teres minor in subscapularis. Skupaj pomagajo pri različnih gibih, kot so dvigovanje rok, odmik rok ter zasuki rok navznoter in navzven. Te mišice so ključne za skoraj vsa gibanja ramen, zato je njihova moč in prožnost zelo pomembna za normalno delovanje ramena.

Mišice rotatorne manšete imajo tudi posebno vlogo pri stabilizaciji ramenskega sklepa. Delujejo tako, da fino usklajujejo gibe zgornjega dela nadlahtnice znotraj sklepa, ki se imenuje glenoidna jama. To je pomembno za natančne in gladke gibe roke. Poleg tega so te mišice aktivno vključene v nadzorovanje gibov preko živčno-mišične povezave, kar pomeni, da pomagajo pri usklajevanju mišičnih aktivnosti med različnimi gibi rok.

Definicija sindroma rotatorne manšete

Sindrom rotatorne manšete je izraz, ki se uporablja za opisovanje različnih poškodb ali degenerativnih (postopnega poslabšanja) stanj, ki prizadenejo mišice in kite v ramenskem sklepu. Te vključujejo:

 • Subakromialni zagozditveni sindrom (SIS): to stanje se pojavi, ko del ramenskega sklepa pritiska na mišice rotatorne manšete, kar povzroča bolečino in omejuje gibanje.
 • Burzitis: vnetje burze, majhne vrečke, ki deluje kot blazina med kostmi in mišicami ali tetivami.
 • Tendonitis rotatorne manšete: vnetje tetiv rotatorne manšete, ki pogosto vodi v bolečino in omejeno gibljivost.
 • Raztrganine delne ali celotne debeline rotatorne manšete: poškodbe, kjer so tetive delno ali popolnoma pretrgane.

Kronični sindrom rotatorne manšete, kjer težave trajajo dalj časa, lahko poveča tveganje za razvoj degenerativnih bolezni v sklepu, ki se imenuje glenohumeralni sklep. To lahko vodi do nadaljnjih bolezni, kot je artropatija rotatorne manšete, stanje, ki vključuje obrabo in poškodbe sklepa. Razumevanje in pravočasno obravnavanje teh težav je ključno za ohranjanje funkcije ramenskega sklepa in zmanjšanje bolečin.

Dejavniki tveganja za poškodbe rotatorne manšete

Glavni dejavnik tveganja za poškodbo rotatorne manšete je vnetje tetive, imenovano tendinitis, ali dolgotrajno stanje, znano kot tendinoza. Ta stanja nastanejo zaradi šibkosti v rotatorni manšeti, ki je posledica ponavljajočih se obremenitev in določenih anatomskih ali mehanskih lastnosti, ki povečujejo možnost poškodb.

Ekscentrične sile, to so sile, ki delujejo na mišico, medtem ko se ta podaljšuje, igrajo ključno vlogo pri poškodbah. Na primer, pri dvigovanju težkih predmetov ali pri izvajanju gibov, ki zahtevajo, da se ramo močno raztegne ali obrne, so te sile še posebej velike. Te aktivnosti lahko vodijo do akutnih poškodb ali do postopne obrabe (kronična prekomerna uporaba), kar lahko oslabi določena področja manšete.

Sčasoma lahko ta šibka področja vodijo do delnih ali celo popolnih pretrganin tetiv, odvisno od intenzivnosti in vrste obremenitve, ki jo rotatorna manšeta prejema. Razumevanje teh dejavnikov je pomembno za preprečevanje poškodb in za oblikovanje ustreznih preventivnih in rehabilitacijskih strategij.

Rotatorna manšeta in pogostost sindroma

Sindrom rotatorne manšete in povezane težave prizadenejo milijone ljudi po vsem svetu. Samo v Združenih državah se zaradi bolečin v rami opravi okoli 4,5 milijona obiskov pri zdravniku, s skupnimi stroški za zdravstveno oskrbo, ki znašajo približno 3 milijarde dolarjev.

Pogostnost poškodb rotatorne manšete se povečuje s starostjo:

 • med bolniki, mlajšimi od 20 let, je prizadetih 5 % do 10 %.
 • pri osebah, starejših od 80 let, je prizadetih več kot 60 %.

Na splošno, bolečina v rami prizadene približno 67 % odraslih vsaj enkrat v življenju. Subakromialni zagozditveni sindrom, stanje, kjer del ramenskega sklepa pritiska na rotatorno manšeto, je najpogostejši vzrok za akutne in kronične bolečine v rami.

Raziskave kažejo, da so raztrganine rotatorne manšete enako pogoste pri moških in ženskah, kar kaže na to, da spol ne igra odločilne vloge pri verjetnosti za nastanek teh poškodb. Ta podatek poudarja, kako razširjene so te težave in kako pomembno je osveščanje o preventivnih ukrepih in možnostih zdravljenja.

Klinični znaki in simptomi

Sindrom rotatorne manšete se običajno kaže s postopnim začetkom bolečine v ramenu, za katero ni značilnega vzroka, kot je poškodba (atraumatska bolečina). Značilnosti tega stanja vključujejo:

 1. Bolečina ali šibkost pri določenih gibanjih: bolečina se lahko pojavlja ali poslabša pri gibanjih, kot so dvigovanje roke (fleksija) ali zasuki roke navznoter ali navzven (notranja ali zunanja rotacija).
 2. Poslabšanje simptomov pri določenih dejavnostih: bolečina se pogosto poveča pri dejavnostih, ki vključujejo dvigovanje rok nad glavo, kot so nekateri športi ali vsakodnevna opravila, kot je obešanje perila.
 3. Težave pri opravljanju vsakodnevnih opravil: zaradi bolečine in šibkosti v ramenu lahko postanejo običajne dejavnosti, kot je oblačenje ali doseganje predmetov na visokih policah, težavne ali nemogoče.
 4. Bolečina ponoči: bolečina v ramenu se lahko pojavlja ali poslabša ponoči, kar lahko moti spanec.

Ti simptomi lahko vplivajo na kakovost življenja in vsakodnevno funkcionalnost osebe. Zgodnje prepoznavanje teh znakov in pravočasno zdravljenje sta ključna za preprečevanje nadaljnjih zapletov in izboljšanje izida zdravljenja.

Diagnoza sindroma rotatorne manšete

Diagnoza sindroma rotatorne manšete začne z natančnim fizičnim pregledom ramenskega obroča. Zdravniki se osredotočijo na več ključnih vidikov:

 1. Ocena simetrije in drže ramen: zdravnik najprej opazuje ramena, da oceni simetrijo in splošno držo, kar vključuje preverjanje, ali so ramena na enaki višini in ali so mišice enakomerno razvite na obeh straneh.
 2. Ocena mišične mase in simetrije: pregleda se tudi splošno stanje mišic okrog ramen, da se ugotovi morebitno zmanjšanje mišične mase, kar je lahko znak dolgotrajne šibkosti ali poškodbe.
 3. Preverjanje območja gibanja in moči mišic: zdravnik izvede teste za ugotavljanje aktivnega in pasivnega območja gibanja ramena. Pri RCS je pogosto aktivno območje gibanja omejeno, medtem ko pasivno območje gibanja (gibanje ramena, ki ga izvaja nekdo drug) običajno ostane polno.
 4. Izvedba specifičnih testov za preverjanje prizadetih mišic: z uporabo posebnih testov zdravnik ugotovi, katera mišica ali kite iz skupine rotatorne manšete so prizadete, da bi lahko natančneje določil diagnozo.

Za potrditev diagnoze se poleg fizičnega pregleda uporabijo tudi slikovne preiskave:

 • Rentgenski pregled: Uporablja se predvsem za iskanje morebitnih sprememb v kosteh, ki lahko vplivajo na ramenski sklep.
 • Ultrazvok: Ta metoda omogoča vizualizacijo mehkih tkiv, kot so mišice in kite, in lahko pomaga odkriti raztrganine ali vnetja.
 • MRI (magnetno resonančno slikanje): MRI nudi natančen vpogled v mehka tkiva, vključno z mišicami in kitami, ter je zelo koristen pri diagnozi poškodb rotatorne manšete.

Pravočasna in natančna diagnoza je ključna za učinkovito zdravljenje sindroma rotatorne manšete, saj omogoča prilagoditev zdravljenja specifičnim potrebam vsakega posameznika.

Zdravljenje poškodb rotatorne manšete

Zdravljenje poškodb rotatorne manšete je prilagojeno vsakemu posamezniku in temelji na več dejavnikih, kot so:

 • raven dejavnosti pacienta
 • stopnja prizadetosti
 • sočasne bolezni
 • pričakovanja pacienta
 • starost

Pomembno je tudi upoštevati značilnosti poškodbe, kot so:

 • vrsta raztrganine (delna ali popolna)
 • lokacija in velikost poškodbe
 • stopnja atrofije mišičnega tkiva

Konzervativno zdravljenje

Za kronične, atraumatske (ne po travmi povzročene) poškodbe je prva izbira običajno konzervativno zdravljenje. To vključuje:

 • Protibolečinska zdravila: pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje.
 • Ultrazvočna terapija: uporablja zvočne valove za spodbujanje zdravljenja in lajšanje bolečin.
 • Masaža: lahko pomaga pri sproščanju napetosti v mišicah in izboljšanju cirkulacije.
 • Kineziološka rehabilitacija: rehabilitacijske vaje, ki pomagajo okrepiti mišice in izboljšati gibljivost.

Kiruruško zdravljenje

Če konzervativno zdravljenje ne prinese izboljšanja ali če je poškodba posledica travme, se lahko odloči za kirurški poseg. Tehnike popravila rotatorne manšete so se v zadnjih letih precej izboljšale:

Izbira med konzervativnim in kirurškim zdravljenjem temelji na celoviti oceni bolnikovega stanja in njegovih potreb. Zgodnja diagnoza in prilagojeno zdravljenje sta ključna za uspešno okrevanje.

Vpliv vadbe na okrevanje pri poškodbah rotatorne manšete

Rehabilitacija rotatorne manšete je ključnega pomena za uspešno okrevanje, ne glede na to, ali se izbere konzervativno ali operativno zdravljenje. Glavni cilji rehabilitacijskega procesa so:

 • Lajšanje bolečin: zmanjšanje bolečine, ki jo povzroča poškodba ali operacija.
 • Obnovitev moči in obsega gibanja: ponovna vzpostavitev moči in gibljivosti ramena do prejšnjih ravni ali čim boljših razmer.
 • Povratek funkcionalnosti: omogočanje bolniku, da se vrne k svojim vsakodnevnim ali športnim aktivnostim.

Individualno prilagojene vaje: program vadbe mora biti prilagojen posameznikovim specifičnim potrebam, stanju poškodbe in vrsti zdravljenja. Zdravnik, fizioterapevt in kineziolog odločajo o pravem času za začetek vaj in izbiri najprimernejših vaj za krepitve in raztezanje.

Operativno zdravljenje in rehabilitacija

Po operaciji rotatorne manšete sledi:

 1. Obdobje imobilizacije: običajno traja od 4 do 6 tednov. V tem času je ramo stabilizirano, da se omogoči celjenje povezave med kostjo in tetivo. Skozi faze celjenja – od vnetja, proliferacije (rasti novih celic) do remodeliranja (prilagajanja nove tkivne strukture) – je ključnega pomena, da se ramo ne obremenjuje preveč.
 2. Vaje za pasivno gibljivost: v obdobju imobilizacije se izvajajo vaje za ohranjanje pasivne gibljivosti v ramenskem sklepu, kar pomeni, da druga oseba pomaga premikati ramo brez aktivnega sodelovanja pacienta.
 3. Postopno uvajanje aktivnih vaj: po začetnem 6-tedenskem obdobju se začne z bolj agresivnimi vajami za izboljšanje tako pasivnega kot aktivnega obsega gibanja (ROM – Range of Motion). Cilj je postopoma okrepiti mišice in povečati gibljivost ramena.

Končni cilj je, da pacienti ponovno pridobijo funkcionalnost, potrebno za udeležbo v športnih aktivnostih (za mlajše) ali za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti (za starejše). Ta proces zahteva čas, potrpežljivost in doslednost, tako v izvajanju predpisanih vaj kot v upoštevanju nasvetov zdravstvenih strokovnjakov.

Celostni pristop k obvladovanju težav z rotatorno manšeto ramena v Kinezio kliniki

Težave z rotatorno manšeto ramena so lahko izjemno boleče in lahko močno ovirajo vašo vsakodnevno funkcionalnost ter kakovost življenja. Ključnega pomena je, da se simptomi, kot so bolečina pri dvigovanju rok ali težave pri opravljanju vsakodnevnih opravil, pravočasno prepoznajo in ustrezno obravnavajo. Prepoznavanje in razumevanje teh simptomov, skupaj s pravilnim pristopom k diagnozi in zdravljenju, lahko vodi do znatnega izboljšanja vašega počutja in možnosti za okrevanje.

Če ste opazili katerikoli od opisanih simptomov ali če že dlje časa trpite zaradi bolečin v ramenu, ne odlašajte. Obrnite se na naše strokovnjake in si zagotovite natančno diagnozo ter učinkovit načrt zdravljenja. Obiščite našo kliniko ali nas kontaktirajte za več informacij in se dogovorite za pregled, ki je prvi korak na vaši poti do izboljšanja. Ne dovolite, da bolečina omejuje vaše življenje. Vzemite zdravje v svoje roke in se odločite za korak naprej proti boljšemu počutju.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti, in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami v rami, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite