Kalcinacija v rami: kako se spoprijeti z bolečino in povrniti gibljivost

Kalcinacija v rami: osnovni znak te težave je bolečina v sklepu, ki se lahko nenadoma pojavi ali počasi stopnjuje. Spremlja jo lahko tudi omejitev gibljivosti, kar močno vpliva na vsakodnevno življenje in aktivnosti.

Osnovni znak težave je bolečina v sklepu, ki se lahko pojavi nenadoma ali pa se počasi stopnjuje, spremlja pa jo lahko tudi omejitev gibljivosti. Ta bolečina in omejitev gibanja lahko močno vplivata na vsakodnevno življenje in aktivnosti.

Uvod v kalcifični tendinitis (kalcinacija)

Kalcifični tendinitis ali preprosto kalcinacija je stanje, ki prizadene ramo in povzroča bolečino. Pri tem stanju se v tetivi, ki pripomore k gibanju rame (rotatorna manšeta) ali v burzi pod delom rame (akromij) naberejo usedline kalcija. Ta kalcijev material je sestavljen iz drobnih kristalov ali neurejenih delcev znanih kot kalcijev hidroksiapatit.

Bolezen se lahko pojavi v treh različnih fazah:

 1. Akutna faza: bolečina se pojavi nenadoma in je močna.
 2. Subakutna faza: bolečina je manj intenzivna in se pojavlja občasno.
 3. Kronična faza: stanje je dolgotrajno s stalno prisotno bolečino.

Dejavniki tveganja za kalcifični tendinitis

Kalcifični tendinitis, stanje, pri katerem se kalcij nabira v tetivah rame je lahko posledica kompleksnega biološkega procesa. Trenutno raziskave kažejo, da matične celice v tetivah (izvorne celice, ki se lahko razvijejo v različne vrste celic) igrajo ključno vlogo. Te celice se lahko napačno razvijejo (diferencirajo) v celice, ki tvorijo kost (osteoblaste) ali hrustanec (kondrocite), kar vodi v nastanek kalcijevih usedlin.

Poleg tega obstajajo določeni biološki in genetski dejavniki, ki lahko povečajo tveganje za razvoj te bolezni:

 • Genetika: nekateri ljudje imajo morda genetsko nagnjenje k napačni diferenciaciji matičnih celic.
 • Hormonske motnje: problemi s ščitnico in motnje v metabolizmu estrogena (ženski spolni hormon) so prav tako povezani z začetkom bolezni.

Mehanizem nastanka

Kalcifični tendinitis, ki prizadene ramo poteka skozi tri glavne faze razvoja:

 1. Predkalcifična faza: V tej fazi se v tetivi lahko pojavi sprememba znana kot fibrokartilaginozna metaplazija. To pomeni, da se normalno tkivo na mestu stresa ali poškodbe nadomesti s posebno vrsto vezivnega tkiva, imenovanim fibrokartilago. Ta faza običajno ne povzroča simptomov.

 2. Kalcifična faza:
  • Formacijska faza: v tej podfazi se v tetivo nalagajo kalcijevi kristali.
  • Reabsorpcijska faza: ta faza se začne po določenem obdobju, ko bolezen ni aktivna. V tkivu se razvije mreža krvnih žil, ki omogoča, da posebne celice imunskega sistema (makrofagi) “pojedo” ali odstranijo kalcijeve depozite. Ta proces povzroči vnetje, otekanje in povečanje pritiska znotraj tetive, kar lahko privede do izstopa kalcijevih kristalov v burzo pod ramenskim delom (akromion). V tej fazi se pogosto pojavlja močna bolečina, ki je odporna na običajne bolečinske tablete.

    

 3. Pokalcifična faza: V tej končni fazi pride do obnove in celjenja tetivnega tkiva. V tej fazi se kalcijevi depoziti nadomestijo z novim, zdravim tkivom, kar vodi do celjenja prizadete tetive.

Ta proces od začetne spremembe tkiva do končnega celjenja poudarja kompleksnost in večstopenjsko naravo kalcifičnega tendinitisa

Kalcinacija v rami in pogostost

Kalcifični tendinitis je razmeroma pogosta bolezen rame, pri čemer se pojavnost (incidenca) giblje med 2,7 % in 20 % glede na različne študije. Približno 10 % do 20 % bolnikov doživi kalcijeve nanose na obeh ramenih, kar kaže na možnost, da bolezen prizadene obe rami hkrati.

Raziskave ugotavljajo, da je kalcifični tendinitis pogostejši pri ženskah kot pri moških. Bolniki, ki iščejo zdravniško pomoč zaradi te težave, so pogosto stari med 30 in 50 let. Pri starejših osebah ta vrsta kalcifikacije ni tako pogosta.

Večina kalcijevih nanosov se nahaja v tetivi supraspinatus, ki je del rotatorne manšete ramena. Prizadeti so lahko tudi drugi deli rotatorne manšete, kot so infraspinatus, subscapularis in teres minor, čeprav manj pogosto.

Ljudje, ki so najbolj prizadeti, običajno opravljajo sedeče delo ali so gospodinje, kar kaže na možno povezavo med manj aktivnim načinom življenja in razvojem bolezni. Tudi desno ramo prizadenejo nanosi pogosteje, kar bi lahko bilo povezano s prevladujočo uporabo desne roke pri večini ljudi.

Klinični znaki in simptomi

Kalcifični tendinitis rame povzroča različne simptome, ki lahko vplivajo na vsakodnevno življenje posameznika. Glavni znaki in simptomi vključujejo:

 • Bolečina ponoči: bolečina, ki je dovolj huda, da moti spanec.
 • Nenehna topa bolečina: stalna, manj intenzivna bolečina, ki ne izgine.
 • Povečanje bolečine pri gibanju: ostra bolečina, ki se stopnjuje pri premikanju ramena.
 • Zmanjšan obseg gibanja: omejena sposobnost premikanja ramena, ki jo lahko spremlja togost.
 • Sevalna bolečina: bolečina, ki se širi iz ramena navzgor v zadnji del glave (podokcipitalna regija) ali navzdol v prste.

Včasih se kalcifični tendinitis pojavi brez vidnih simptomov; pri približno 20 % ljudi nanosi kalcija ne povzročajo nobenih težav. Vendar, ko se simptomi pojavijo, so pogosto povezani z akutno fazo bolezni.

Dodatni simptomatski dejavniki vključujejo:

 • Mišični krči: nenadni, močni krči mišic okoli ramena.
 • Vnetje burze pod akromionom (burzitis): burza je majhna vrečka, ki zmanjšuje trenje med kostmi in tkivi. Njeno vnetje povzroča bolečino in otekanje.
 • Vnetje dolge glave bicepsa: vnetje te tetive lahko prav tako prispeva k bolečini in omejenemu gibanju.

Pogoste epizode akutne bolečine lahko nakazujejo na poslabšanje kronične tendinopatije (dolgotrajno vnetje tetiv) ali začetek redkih zapletov, kot so zlepljeni kapsulitis (vnetje in zadebelitev sklepne kapsule, ki povzroči togost) ali raztrganine v rotatorni manšeti (poškodba tetiv, ki povezujejo mišice in kosti ramena). Razumevanje teh znakov in simptomov je ključno za pravočasno diagnozo in učinkovito zdravljenje.

Diagnoza

Pri diagnozi kalcifičnega tendinitisa, stanja, ki povzroča bolečino in togost v ramenu, so slikovne metode ključnega pomena. Tukaj je opis uporabljenih diagnostičnih tehnik:

 1. Rentgenski posnetki: to so prvi in najpogosteje uporabljeni slikovni testi pri osebah z bolečinami v ramenu. 
 2. Ultrazvok: ta metoda je postala ključna pri diagnozi kalcifičnega tendinitisa.. Je zelo natančen pri določanju lokacije in velikosti kalcifikacij v tetivah rotatorske manšete. 
 3. Slikanje z magnetno resonanco (MRI): MRI lahko pomaga videti druge težave v ramenu, kot so poškodbe mehkih tkiv, vnetje ali raztrganine v rotatorski manšeti. 

Te metode so pomembne za natančno diagnozo in za določanje najboljšega načina zdravljenja kalcifičnega tendinitisa. Vsaka metoda ima svoje prednosti in se lahko uporablja samostojno ali v kombinaciji za popolno sliko stanja.

Prvi koraki obravnave

Začetno zdravljenje kalcifičnega tendinitisa običajno vključuje konzervativne metode, ki so osredotočene na lajšanje simptomov in izboljšanje funkcije ramena:

 • Počitek: zmanjšanje aktivnosti, ki dodatno obremenjujejo ramo.
 • Fizioterapija in kinezioterapija: izvajanje vaj in terapij, ki pomagajo pri ohranjanju gibljivosti ramena in preprečujejo njegovo togost.
 • Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID): uporaba zdravil za zmanjšanje bolečine in vnetja.

Za natančnejšo diagnozo in določitev najprimernejšega načina zdravljenja je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Vpliv vadbe na kalcifični tendinitis rame

Kinezioterapevtsko zdravljenje kalcifičnega tendinitisa rame ima osnovni cilj zmanjšanje bolečine in izboljšanje funkcije ramena. Učinkovit vadbeni program je ključnega pomena pri tem zdravljenju in običajno vključuje naslednje komponente:

 1. Vaje za izboljšanje obsega gibanja: te vaje pomagajo preprečiti ali zmanjšati togost v sklepu. Aktivno izvajanje gibov pomaga ohranjati prožnost sklepa in zmanjšuje bolečino.
 2. Vaje za krepitev mišic: krepitev mišic, ki podpirajo ramo je ključnega pomena za obnovitev normalne mehanike lopatice. Močne mišice pomagajo stabilizirati ramenski sklep in izboljšajo njegovo delovanje.

Diskinezija lopatice, ki pomeni motnje v gibanju lopatice, lahko prispeva k bolečinam v ramenu, predvsem zaradi subakromialnega zagozdenja (ko se tkiva v zgornjem delu rame stisnejo med kostnimi strukturami). Program vadbe, ki cilja na izboljšanje gibanja in položaja lopatice, lahko pomembno zmanjša bolečine.

Vadba ne samo da pomaga pri lajšanju simptomov, ampak tudi izboljšuje splošno funkcionalnost rame, kar omogoča lažje opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Vendar je za pravilno izvedbo vaj in prilagoditev programa individualnim potrebam priporočljivo, da se vadba izvaja pod nadzorom strokovnjaka, kot je kineziolog.

Celostni pristop k obvladovanju težav s kalcinacijo v rami

Kalcifični tendinitis je kompleksno in pogosto boleče stanje, ki lahko znatno vpliva na funkcionalnost in kakovost življenja posameznika. Sodobne diagnostične metode, kot so rentgenski posnetki, ultrazvok in slikanje z magnetno resonanco so nepogrešljive pri identifikaciji in ocenjevanju obsega kalcifikacij v ramenskem sklepu.

Ob upoštevanju tega je izjemno pomembno, da se ob pojavu simptomov kot so bolečina, omejitev gibljivosti ali vnetje, ne odlaša s posvetom pri zdravstvenem strokovnjaku. Zdravnik bo lahko na podlagi podrobnega pregleda in ustrezne diagnostike pripravil načrt zdravljenja, ki bo prilagojen vašim specifičnim potrebam. To lahko vključuje kombinacijo kinezioterapije, fizioterapije, zdravil proti bolečinam in vnetju ter po potrebi tudi bolj ciljane postopke.

Ne dovolite, da bolečina in togost ramena omejita vaše dnevne aktivnosti ali zmanjšata vašo življenjsko kakovost. Priporočamo, da si zagotovite termin za diagnostični pregled, kjer bomo skupaj našli najboljše rešitve za vaše težave. Vaše zdravje je naša prioriteta, in skupaj lahko storimo korake k obnovi in ohranjanju vaše telesne funkcije.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti, in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami v rami, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite