Nespecifične bolečine v križu: kako prepoznati, obravnavati in preprečiti

Bolečina v križu se pogosto dojema bolj kot simptom in ne kot samostojna bolezen. To pomeni, da je podobna drugim vrstam neprijetnih občutkov, kot so glavobol ali omotica, za katere lahko stoji mnogo različnih vzrokov. Najbolj običajna vrsta bolečine v spodnjem delu hrbta je tako imenovana “nespecifična bolečina v spodnjem delu hrbta”. To pomeni, da ne moremo natančno določiti, kaj točno povzroča bolečino, saj ni očitne telesne poškodbe ali bolezni, ki bi bila za to odgovorna.

Kronična bolečina v spodnjem delu hrbta, torej bolečina, ki traja dlje časa, je pogosto rezultat zapletenih medsebojnih vplivov različnih dejavnikov, ki vključujejo biološke (povezane z našim telesom), psihološke (povezane z našimi čustvi in mislimi) in socialne (povezane z našim okoljem in medosebnimi odnosi) dejavnike. To pomeni, da pri obravnavi in zdravljenju kronične bolečine v spodnjem delu hrbta ni dovolj le osredotočiti se na telesne simptome, ampak je pomembno upoštevati tudi čustveno in socialno počutje osebe.

Kronična bolečina v spodnjem delu hrbta, torej bolečina, ki traja dlje časa, je pogosto rezultat zapletenih medsebojnih vplivov različnih dejavnikov, ki vključujejo biološke (povezane z našim telesom), psihološke (povezane z našimi čustvi in mislimi) in socialne (povezane z našim okoljem in medosebnimi odnosi) dejavnike.

Pogostost, simptomi in vzroki za nastanek bolečine v križu

Skoraj vsi doživimo akutno bolečino v spodnjem delu hrbta vsaj enkrat v življenju. Ta vrsta bolečine se navadno sčasoma zmanjša ali izgine sama od sebe. Če pa ne obravnavamo vzroka te bolečine pravilno, lahko postane kronična. Raziskave kažejo, da več kot 60% ljudi, ki imajo začetne težave z bolečino v spodnjem delu hrbta zaradi mehanskih razlogov (to so težave, ki izhajajo iz načina, kako se telo giblje in kako so obremenjeni njegovi deli), še vedno občutijo bolečino ali doživljajo pogoste ponovitve bolečine eno leto po prvem pojavu.

Bolečina v križu je bolj pogosta pri ženskah kot pri moških. Prav tako je bolj pogosta v starostni skupini od 40 do 69 let, v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami. To pomeni, da lahko dejavniki, kot so spol in starost, vplivajo na to, kako verjetno je, da bomo doživeli te težave. Pomembno je razumeti, da je bolečina v spodnjem delu hrbta zelo običajna in da obstajajo načini za obvladovanje in preprečevanje, da ne postane dolgotrajen problem.

Kako prepoznati in razumeti akutno bolečino v križu

Akutna bolečina v spodnjem delu hrbta se lahko pojavi zaradi različnih razlogov. Nekateri izmed teh so fizični, kot je na primer nerodno dvigovanje težkih predmetov, medtem ko so drugi povezani s psihosocialnimi dejavniki, kot sta utrujenost in stres. Včasih je za bolečino kriva kombinacija obeh vrst dejavnikov, na primer če smo z mislimi drugje med težkim fizičnim delom. Zanimivo je, da se približno ena tretjina ljudi, ki doživljajo akutno bolečino v spodnjem delu hrbta, ne more spomniti, kaj točno je bolečino sprožilo.

Bolečina v križu ni vedno enaka, obstaja več vrst:

 • Nociceptivna bolečina: Ta vrsta bolečine nastane zaradi poškodbe ali vnetja in jo lahko čutimo kot oster, topel ali pulzirajoč občutek.
 • Nevropatska (radikularna) bolečina: Občutimo jo kot pekočo bolečino ali občutek hladu, kot mravljinčenje, občutek nenehnega zbadanja s številnimi iglicami ali občutek električnih sunkov
 • Nociplastična bolečina: Ta vrsta bolečine nastane zaradi sprememb v načinu, kako naše osrednje živčevje obdeluje občutke bolečine, in se pogosto obravnava kot del nespecifične bolečine v križu. To pomeni, da se vzrok bolečine ne da enostavno povezati z določeno poškodbo ali boleznijo.

Pomembno je vedeti, da lahko slikovne preiskave, na primer rentgenski posnetki ali magnetna resonanca (MRI), pokažejo znake obrabe in staranja hrbtenice tudi pri ljudeh, ki ne čutijo nobene bolečine. To je zato, ker so te spremembe del normalnega procesa staranja. 

Ta informacija nam pomaga razumeti, da je bolečina v spodnjem delu hrbta zapleten pojav, ki ni vedno neposredno povezan s fizičnimi spremembami, ki jih lahko vidimo na slikah, in da lahko vključuje več različnih dejavnikov, vključno z načinom, kako naš živčni sistem obdeluje občutke bolečine.

Diagnoza in obisk zdravnika

Ko prvič obiščete zdravnika specialističnega področja zaradi bolečin v hrbtu, vas bo ta vprašal o naravi vaših bolečin. Zanima ga, kako pogosto čutite bolečino in kako močna je.

Zdravnik se bo trudil razumeti, kaj povzroča vaše bolečine v hrbtu in preveriti, ali je mogoče, da se vaše stanje hitro izboljša z nekaj preprostimi koraki. Ti koraki lahko vključujejo uporabo hladnih obkladkov, jemanje blagih zdravil proti bolečinam, fizioterapijo (vrsta terapije, ki vam pomaga izboljšati gibanje in zmanjšati bolečino) in izvajanje posebnih vaj. Večinoma se bolečina v hrbtu s temi metodami zmanjša ali celo popolnoma izgine.

Med fizičnim pregledom bo zdravnik poskusil natančno ugotoviti, kje vas boli in kako ta bolečina vpliva na vaše gibanje.

Večina ljudi, ki imajo težave z bolečinami v križu, opazi izboljšanje ali popolno okrevanje v štirih do šestih tednih, včasih celo prej. Morda vaš zdravnik v prvem obisku ali v prvih štirih do šestih tednih ne bo predpisal nobenih posebnih preiskav vašega hrbta, razen če imate posebne simptome, ki bi zahtevali dodatno preučitev.

Preiskave, ki jih zdravnik lahko naroči, vključujejo:

 • Rentgenski posnetek 
 • CT skeniranje spodnjega dela hrbtenice 
 • MRI spodnjega dela hrbtenice 

Prvi koraki pri obravnavi bolečin v križu

Ko prvič občutite bolečino v križu, je pomembno, da hitro ukrepate, da preprečite poslabšanje. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov za obvladovanje te bolečine:

 1. Zmanjšajte telesno aktivnost za prvih nekaj dni: To bo pomagalo ublažiti simptome in morebitno oteklino na prizadetem območju.
 2. Uporabite toploto ali led: Najprej uporabite led v prvih 48 do 72 urah, nato preklopite na toploto. To lahko pomaga pri zmanjševanju bolečine in otekline.
 3. Protibolečinska zdravila, ki so na voljo brez recepta: Te lahko ublažijo bolečino. Pomembno je, da sledite navodilom na pakiranju in ne prekoračite priporočenih odmerkov.
 4. Med spanjem poiščite udoben položaj: Če ležite na boku, poskusite spati v fetalnem položaju z blazino med nogami. Če raje spite na hrbtu, pod koleni postavite blazino ali zvito brisačo, da zmanjšate pritisk na hrbet.

Pogosta zmota je prepričanje, da je ob bolečinah v križu potreben dolgotrajen počitek. Nasprotno, predolgo ležanje v postelji ni priporočljivo. Če ni resnih simptomov (kot so izguba nadzora nad mehurjem ali črevesjem, šibkost, nepojasnjena izguba teže ali vročina), je pomembno, da ostanete aktivni, saj to pomaga preprečiti oslabelost mišic hrbta in trebuha.

Če vas mučijo bolečine v križu, je včasih najbolje zaspati v fetalnem položaju. To pomeni, da kolena potegnete proti prsim in dodate blazino med koleni. Ta položaj lahko olajša težave pri ljudeh s spinalno stenozo ali hernijo diska, saj ustvari več prostora med kostmi.

Kako vadba vpliva na bolečine v križu

Pregled raziskav iz leta 2016, ki je vključeval 21 študij z več kot 30.000 udeleženci, je pokazal, da je vadba, bodisi sama po sebi ali skupaj z izobraževanjem o bolezni, učinkovita pri preprečevanju bolečin v križu. Druge metode, kot so samo izobraževanje, uporaba hrbteničnih pasov ali vložkov za čevlje, niso bile ugotovljene kot učinkovite pri preprečevanju te vrste bolečin.

Rezultati so pokazali, da lahko kombinacija vadbe in izobraževanja o bolezni zmanjša tveganje za nastanek bolečine v spodnjem delu hrbta v naslednjem letu za 45%. Samo vadba je zmanjšala tveganje za 35%. Programi vadbe niso bili omejeni samo na vaje za hrbet. Vključevali so tudi vaje za zgornji in spodnji del telesa ter vaje za izboljšanje aerobne kondicije, moči, gibljivosti in koordinacije.

Celostni pristop k vadbi, ki vključuje celo telo, lahko igra ključno vlogo pri preprečevanju bolečin v spodnjem delu hrbta. Vadba izboljša splošno telesno kondicijo, kar lahko pomaga zmanjšati obremenitve na hrbtenici in okoliških strukturah, s tem pa tveganje za pojav bolečin.

Te ugotovitve so pomembne, ker nakazujejo, da redna telesna aktivnost in dobro informiranost o zdravju hrbtenice niso samo koristni za trenutno dobro počutje, ampak lahko dejansko preprečita razvoj prihodnjih težav z bolečinami v spodnjem delu hrbta.

Kako začeti z vadbo?

Načrtujte postopno vrnitev k aktivnostim:

 • Prvih nekaj dni zmanjšajte aktivnosti, nato pa postopoma začnite z običajnimi aktivnostmi.
 • V prvih 6 tednih se izogibajte dvigovanju težkih bremen in zasukom hrbta.
 • Po 2 do 3 tednih nežno začnite z vajami, kot so hoja, kolesarjenje na stacionarnem kolesu ali plavanje, ki spodbujajo krvni obtok in krepijo mišice. Dodajamo tudi vaje za raztezanje in začetne vaje za stabilizacijo trupa.

Kinezioterapija vam lahko koristi: ob akutnih stanjih vas zdravnik lahko napoti k fizioterapevtu, ki bo pomagal zmanjšati bolečino, nato pa vas kineziolog nauči pravilne izvedbe vaj in predpiše tiste, ki bodo pomagale proti bolečinam v križu ter preprečile ponovno pojavljanje

Vaš prvi korak k celostni kineziološki obravnavi

Pravilna diagnostika bolečin v križu je temeljnega pomena za oblikovanje učinkovitih in individualiziranih načrtov zdravljenja, saj bolečine v križu izvirajo iz različnih vzrokov. Brez natančne diagnostike bi zdravljenje lahko bilo neučinkovito ali celo škodljivo. V Kinezio kliniki izvajamo natančno diagnostično oceno telesa, ki omogoča identifikacijo specifičnih mišično-skeletnih zahtev posameznika. To našim kineziologom pomaga razviti personalizirane terapevtske programe, prilagojene vašim telesnim in življenjskim okoliščinam, zagotavljajoč varnost in maksimalno učinkovitost zdravljenja.

Celostni pristop k obravnavi bolečin v križu v Kinezio kliniki poudarja pomen sodelovanja med pacientom in kineziologom. Diagnostika služi kot ključni prvi korak, ki ne le razkrije vzroke bolečine, ampak tudi postavlja temelje za oblikovanje prilagojenega načrta zdravljenja. Ta proces ne samo spodbuja aktivno udeležbo pacienta v procesu zdravljenja, ampak tudi prispeva k uspešnejšemu okrevanju.

Zato vas vabimo, da opravite diagnostiko v Kinezio kliniki, kjer vam bomo s pomočjo naše strokovne ekipe zagotovili temeljit vpogled v vzroke vaših bolečin in razvili prilagojen načrt zdravljenja, ki bo usmerjen v vaše hitro in učinkovito okrevanje. Ne dovolite, da bolečina v križu omejuje vaše življenje; obrnite se na nas in skupaj bomo našli rešitev za vaše težave.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti, in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami v hrbtu, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Kdaj kontaktirati zdravstvenega strokovnjaka

 Nemudoma kontaktirajte svojega osebnega zdravnika, če imate:

 • Bolečine v hrbtu po hudem udarcu ali padcu
 • Pekoč občutek pri uriniranju ali če je kri v urinu
 • Rak v družini
 • Izgubo nadzora nad urinom ali blatom (inkontinenca)
 • Bolečino, ki potuje po nogah in pod kolenom
 • Če imate bolečine, ki se poslabšajo, ko ležite, ali če vas bolečina zbudi iz spanca.
 • Rdečico ali oteklino na hrbtu
 • Hudo bolečino, ki vam onemogoča, da bi našli udoben položaj
 • Če imate nepojasnjeno vročino skupaj z bolečinami v hrbtu.
 • Če občutite šibkost ali otrplost v zadnjici, stegnu, nogi ali predelu medenice.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite