Hernija diska: glavni simptomi in možnosti zdravljenja

Bolečina v križu je nekaj, kar skoraj sedem od desetih ljudi izkusi vsaj enkrat v življenju. Med vsemi vrstami bolečin v križu je še posebej pogosta išias, to je bolečina, ki seva v noge, in jo doživi okoli 5% moških in 2,5% žensk. Te bolečine običajno niso bolezen sama po sebi, ampak znak nečesa drugega. Ponavadi so posledica obrabe hrbtenice, ki lahko privede do slabšanja medvretenčnih ploščic in povzroči, da del ploščice štrli ven, kar imenujemo hernija diska.

Preverite, kako pritisk na živce zaradi hernije diska in diskus hernija vpliva na bolečino in otrplost, ter kako preprečiti preobremenjenost hrbtenice.

Kako je zgrajena naša hrbtenica

Naša hrbtenica je sestavljena iz 33 kosti, ki se imenujejo vretenca, razporejena so eno nad drugim. Med vretenci je posebna blazinica, imenovana medvretenčna ploščica ali disk. Ti diski so narejeni iz hrustanca in imajo dva glavna dela: trdo zunanjo plast (anulus fibrosus) in notranji del (nukleus pulposus), ki je mehak in spominja na gel. To jedro je podobno zobni pasti in vsebuje vodo, celice hrustanca in vlakna, ki pomagajo disku blažiti udarce in pritisk med gibanjem, kar naši hrbtenici zagotavlja zaščito.

Kaj je hernija diska?

Hernija diska se zgodi, ko se del mehkega središča diska izrine skozi razpoko v trdi zunanji obroč. To stanje se lahko pojavi na katerem koli delu hrbtenice, vendar je najpogostejše v spodnjem delu hrbta. Hernija diska lahko pritisne na bližnje živce, kar povzroča bolečino, otrplost ali šibkost v eni ali obeh nogah ali celo v spodnjem delu hrbta.

Hernija diska se zgodi, ko se del mehkega središča diska izrine skozi razpoko v trdi zunanji obroč. To stanje se lahko pojavi na katerem koli delu hrbtenice, vendar je najpogostejše v spodnjem delu hrbta. Hernija diska lahko pritisne na bližnje živce, kar povzroča bolečino, otrplost ali šibkost v eni ali obeh nogah ali celo v spodnjem delu hrbta.
https://dbmmu5j6lxew.cloudfront.net/pe-lumbar-disc-fig1a.jpg
Hernija diska se zgodi, ko se del mehkega središča diska izrine skozi razpoko v trdi zunanji obroč. To stanje se lahko pojavi na katerem koli delu hrbtenice, vendar je najpogostejše v spodnjem delu hrbta. Hernija diska lahko pritisne na bližnje živce, kar povzroča bolečino, otrplost ali šibkost v eni ali obeh nogah ali celo v spodnjem delu hrbta.
https://dbmmu5j6lxew.cloudfront.net/pe-lumbar-disc-fig1b.jpg

Vzroki in mehanizmi nastanka hernije diska

Hernija diska nastane zaradi sprememb v strukturi in funkciji medvretenčne ploščice, ki lahko vodijo v izbočenje dela diska. Kljub obsežnim raziskavam točen vzrok, ki sproži nastanek hernije diska, ostaja neznan. Obstaja več teorij, ki poskušajo pojasniti, kako in zakaj se to zgodi.

Ena od teorij pravi, da lahko nenadno dviganje težkega predmeta ali nesreča povzroči, da se disk premakne iz svojega običajnega položaja. To se lahko zgodi še lažje, če je disk že oslabel zaradi staranja – procesa, pri katerem disk postane manj močan in prožen. Zaradi staranja lahko trda zunanja plast diska oslabi in postane manj zmožna držati mehko notranjost diska na pravem mestu.

Novejše študije so ugotovile, da lahko preveč sedenja in premalo gibanja povečata možnost za pojav hernije diska, še zlasti v spodnjem delu hrbta. Ko dolgo sedimo, to ustvarja stalni pritisk na medvretenčne ploščice, kar jih lahko oslabi. Ta pritisk lahko povzroči, da mehko središče diska pritisne navzven skozi njegovo trdo zunanjo oblogo, kar povzroči hernijo diska.

Razumevanje stopenj hernije diska

Hernija diska se lahko razvije postopoma skozi več faz, odvisno od tega, kako resno je poškodovan disk. Te faze nam pomagajo razumeti, kako močno se je notranji del diska premaknil in kakšne težave lahko to povzroča.

 • Začetek hernije (Protruzija): V tej fazi se mehki del diska, ki spominja na gel, začne potiskati proti zunanji strani diska, a zunanji del diska, ki drži mehki del na mestu, ostane cel. To pomeni, da mehki del diska pritiska navzven, a ne prebije zunanje plasti.
 • Izbočenje diska (Ekstruzija): Tu se mehki del diska prebije skozi zunanjo plast in se premakne proti hrbtenjači. To stanje je bolj resno, saj lahko premaknjeni del diska pritiska na živce, kar povzroča bolečine in druge težave.
 • Ločitev jedra diska (Sekvestracija): To je najbolj skrajna faza hernije diska, kjer se del mehkega jedra diska, ki je pritisnil v prostor okoli hrbtenjače, popolnoma loči od ostalega diska. To lahko privede do še večjega pritiska na živce in resnih težav.

Ekstruzija in sekvestracija, dve naprednejši fazi hernije diska, so še posebej problematični, ker lahko zelo močno pritiskata na živce in tkivo okoli hrbtenjače. Ko se disk premakne tako, da pritiska na živce ali na tanko tkivo, ki obdaja hrbtenjačo (duralno vrečko), to lahko povzroči hude bolečine, občutek otrplosti ali celo šibkost v rokah ali nogah. Te težave imenujemo radikularni simptomi. V najslabšem primeru lahko tako močan pritisk na hrbtenjačo povzroči zelo resne nevrološke probleme.

Vpliv vadbe na zdravje hrbtenice in ublažitev bolečin pri herniji diska

Vadba ima lahko pomembno vlogo pri krepitvi zdravja hrbtenice in zmanjševanju bolečin zaradi hernije diska. Ko razumemo, kako vadba vpliva na hrbtenico in tkiva okoli nje, lahko oblikujemo načrt zdravljenja, ki dejansko pomaga.

Kako lahko vadba pomaga:

 • Več prostora med vretenci: Vadba lahko dejansko poveča prostor med posameznimi vretenci, kar zmanjša pritisk na medvretenčne diske. To lahko olajša pritisk na izbočene dele diska.
 • Manj pritiska na živčne korenine: Z več prostora v hrbtenici se zmanjša stiskanje živčnih korenin, kar lahko ublaži bolečino in izboljša delovanje živcev.
 • Boljša prekrvavitev: Redna telesna dejavnost izboljšuje prekrvavitev na prizadetih področjih, kar spodbuja zdravljenje in zmanjšuje vnetje.

Vključitev vadbe v zdravljenje hernije diska lahko prinese veliko koristi, kot so manj bolečine, večja gibljivost in manj vnetja. Pomembno je, da je vadbeni program prilagojen osebi in izveden pod vodstvom kineziologa. Dobro zasnovane vaje lahko znatno prispevajo k hitrejšemu okrevanju in boljši kakovosti življenja.

Dejavniki tveganja za hernijo diska

Razumevanje kaj lahko poveča možnost za pojav hernije diska je pomembno, saj nam to omogoča, da sprejmemo ukrepe za preprečevanje te težave. Hernija diska se zgodi, ko del diska iztisne ven skozi razpoko v njegovi zunanji plasti, kar povzroča bolečino in nelagodje. Glavni dejavniki tveganja vključujejo:

 • Prekomerna telesna teža: Večja telesna masa pomeni večji pritisk na diske v spodnjem delu hrbta, kar lahko pospeši njihovo obrabo in poveča možnost za hernijo.
 • Poklicne zahteve: Ljudje z deli, ki zahtevajo veliko fizičnega napora kot so dvigovanje, vlečenje, potiskanje, upogibanje in zvijanje, so bolj izpostavljeni tveganju za razvoj težav s hrbtom, saj to povečuje pritisk na hrbtenico in diske.
 • Genetika: V nekaterih primerih lahko genetska nagnjenost poveča možnost za razvoj hernije diska, kar pomeni, da se ta težnja lahko prenaša z ene generacije na drugo.
 • Kajenje: Kajenje zmanjšuje količino kisika, ki doseže diske, kar lahko pospeši njihovo razgradnjo. Kisik je bistven za vzdrževanje zdravih diskov, zato pomanjkanje lahko vodi v njihovo hitrejšo obrabo.
 • Pogosta vožnja: Dolgotrajno sedenje, še posebej v kombinaciji z vibracijami od vozila, lahko prav tako poveča pritisk na hrbtenico in diske. To je še posebej pomembno za ljudi, ki veliko časa preživijo v avtomobilih ali drugih vozilih zaradi službe ali načina življenja.

Razumevanje in prilagajanje dejavnikov tveganja lahko pomaga pri zmanjševanju možnosti za razvoj hernije diska. To vključuje vzdrževanje zdrave telesne teže, uporabo varnih tehnik dvigovanja, prenehanje kajenja in pogoste odmore od sedenja, še posebej med dolgimi vožnjami.

Prav tako je koristno vključiti vaje za krepitev jedra telesa in hrbtenice, da se poveča podpora za hrbtenico in zmanjša pritisk na diske.

Prepoznavanje simptomov

Ko govorimo o herniji diska v ledvenem delu hrbtenice, to pomeni, da se del diska v spodnjem delu hrbta izboči ali premakne in začne pritiskati na živce v bližini. To lahko povzroči različne simptome, ki se razlikujejo glede na to, kje točno se hernija nahaja in kako huda je. Glavni simptomi vključujejo:

 • Bolečina, ki seva v noge: Ta bolečina se lahko širi iz hrbta v eno ali obe nogi in je pogosto opisana kot ostra, pekoča ali kot streljanje. Določene aktivnosti ali položaji, na primer sedenje, lahko to bolečino še poslabšajo.
 • Čuden občutek v nogah ali stopalih: To lahko vključuje občutke, kot so mravljinčenje, otrplost ali občutek, kot da po koži plazijo mravlje. Takšni simptomi nastanejo zaradi pritiska na živčne korenine.
 • Šibkost v nogah ali stopalih: Ta simptom se lahko pojavi, če pritisk na živčne korenine vpliva na sposobnost nadzora mišične moči v nogah ali stopalih.
 • Bolečina se poveča pri sedenju: Ko sedimo, to lahko dodatno obremeni prizadeti disk, kar posledično poveča bolečino. Pritisk na disk se pri sedenju lahko poveča za skoraj 40% v primerjavi z drugimi položaji.
 • Prizadeto območje kože: Glede na to, kateri živčni koren je prizadet zaradi hernije, se lahko pojavi občutek na specifičnem območju kože, ki ga ta živčni koren oskrbuje. Lokacija bolečine ali občutka se lahko razlikuje glede na to, kje je hernija.

Simptomi, ki jih povzroča hernija diska v spodnjem delu hrbta, so lahko podobni simptomom drugih zdravstvenih težav, zato je zelo pomembno, da zdravnik natančno ugotovi, kaj povzroča težave, da lahko predpiše pravo zdravljenje. Zdravnik bo opravil telesni pregled in morda naročil slikovne preiskave, kot sta magnetna resonanca (MRI) ali računalniška tomografija (CT), da potrdi, ali gre za hernijo diska. Hitro odkritje in začetek zdravljenja lahko preprečita slabšanje stanja in izboljšata vaše počutje.

Prvi koraki pri obravnavi hernije diska

Ko gre za zdravljenje hernije diska v spodnjem delu hrbta, je začetni pristop običajno usmerjen v metode brez operacije. Glavni cilji so zmanjšanje bolečin, ublažitev vnetja in izboljšanje gibanja osebe. Tu so osnovni nekirurški načini zdravljenja:

 • Lajšanje bolečin z zdravili: Za zmanjšanje bolečin in vnetja se pogosto uporabljajo protivnetna zdravila, ki ne vsebujejo steroidov. 
 • Kinezioterapija: Posebej prilagojene vaje lahko pomagajo ublažiti simptome, kot je bolečina v nogah zaradi išiasa, ter spodbuditi celjenje s povečanjem gibljivosti in krepitev mišic okrog hrbtenice.
 • Manipulacija hrbtenice in trakcija: Ta pristopa lahko pomagata zmanjšati pritisk na živčne korenine in prineseta začasno olajšanje.
 • Epiduralno-steroidne injekcije:  Z vbrizgavanjem protivnetnih zdravil neposredno v predel okrog prizadetih živčnih korenin se lahko zmanjšata vnetje in bolečina.
 • Druge metode: V nekaterih primerih lahko pri lajšanju simptomov pomagajo tudi električna stimulacija, transkutana električna živčna stimulacija (TENS) in akupunktura.

Ti prvi koraki v zdravljenju so namenjeni izboljšanju počutja brez potrebe po operaciji, s čimer se pacientom omogoči, da nadaljujejo z aktivnostmi vsakdanjega življenja.

Kirurško zdravljenje

Čeprav je večina primerov hernije ledvenega diska primerna za neoperativno zdravljenje, obstajajo situacije, ko je kirurški poseg nujno potreben. Te vključujejo:

 • Sindrom kavde ekvine: Gre za zelo resno stanje, ki zahteva hitro zdravniško ukrepanje. Do tega pride, ko hernija diska pritiska na skupino živcev na dnu hrbtenjače, kar povzroča težave pri nadzoru črevesja in mehurja (zastoja ali
  uhajanja urina in motenje pri odvajanju blata). Če se ne zdravi pravočasno, lahko to stanje povzroči trajne poškodbe.
 • Hude izgube občutka ali moči: Če hernija diska povzroča občutno zmanjšanje sposobnosti čutenja ali gibanja, je morda potrebno operativno zdravljenje, da se preprečijo trajne poškodbe.

V teh primerih je kirurški poseg ključen za preprečevanje resnih in trajnih posledic.

Vpliv vadbe na zdravje hrbtenice in ublažitev bolečin pri herniji diska

Vadba ima lahko pomembno vlogo pri krepitvi zdravja hrbtenice in zmanjševanju bolečin zaradi hernije diska. Ko razumemo, kako vadba vpliva na hrbtenico in tkiva okoli nje, lahko oblikujemo načrt zdravljenja, ki dejansko pomaga.

Kako lahko vadba pomaga:

 • Več prostora med vretenci: Vadba lahko dejansko poveča prostor med posameznimi vretenci, kar zmanjša pritisk na medvretenčne diske. To lahko olajša pritisk na izbočene dele diska.
 • Manj pritiska na živčne korenine: Z več prostora v hrbtenici se zmanjša stiskanje živčnih korenin, kar lahko ublaži bolečino in izboljša delovanje živcev.
 • Boljša prekrvavitev: Redna telesna dejavnost izboljšuje prekrvavitev na prizadetih področjih, kar spodbuja zdravljenje in zmanjšuje vnetje.

Vključitev vadbe v zdravljenje hernije diska lahko prinese veliko koristi, kot so manj bolečine, večja gibljivost in manj vnetja. Pomembno je, da je vadbeni program prilagojen osebi in izveden pod vodstvom kineziologa. Dobro zasnovane vaje lahko znatno prispevajo k hitrejšemu okrevanju in boljši kakovosti življenja.

Vadba ima lahko pomembno vlogo pri krepitvi zdravja hrbtenice in zmanjševanju bolečin zaradi hernije diska. Ko razumemo, kako vadba vpliva na hrbtenico in tkiva okoli nje, lahko oblikujemo načrt zdravljenja, ki dejansko pomaga.

Vaš prvi korak k celostni kineziološki obravnavi

Pravilna diagnostika bolečin v križu je temeljnega pomena za oblikovanje učinkovitih in individualiziranih načrtov zdravljenja, saj bolečine v križu izvirajo iz različnih vzrokov. Brez natančne diagnostike bi zdravljenje lahko bilo neučinkovito ali celo škodljivo.

V Kinezio kliniki izvajamo natančno diagnostično oceno telesa, ki omogoča identifikacijo specifičnih mišično-skeletnih zahtev posameznika. To našim kineziologom pomaga razviti personalizirane terapevtske programe, prilagojene vašim telesnim in življenjskim okoliščinam, zagotavljajoč varnost in maksimalno učinkovitost zdravljenja.

Celostni pristop k obravnavi bolečin v križu v Kinezio kliniki poudarja pomen sodelovanja med pacientom in kineziologom. Diagnostika služi kot ključni prvi korak, ki ne le razkrije vzroke bolečine, ampak tudi postavlja temelje za oblikovanje prilagojenega načrta zdravljenja. Ta proces ne samo spodbuja aktivno udeležbo pacienta v procesu zdravljenja, ampak tudi prispeva k uspešnejšemu okrevanju.

Zato vas vabimo, da opravite diagnostiko v Kinezio kliniki, kjer vam bomo s pomočjo naše strokovne ekipe zagotovili temeljit vpogled v vzroke vaših bolečin in razvili prilagojen načrt zdravljenja, ki bo usmerjen v vaše hitro in učinkovito okrevanje. Ne dovolite, da bolečina v križu omejuje vaše življenje; obrnite se na nas in skupaj bomo našli rešitev za vaše težave.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti, in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami v hrbtu, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite