Zvin gležnja: čas okrevanja in rehabilitacija

Zvini gležnja predstavljajo 40% vseh športnih poškodb, kar jih uvršča med najpogostejše poškodbe na športnih dogodkih. Več kot 50% poškodb v košarki in skoraj 30% poškodb v nogometu je neposredno povezanih z zvinom gležnja . V Združenih državah Amerike več kot 10% obiskov urgentnih oddelkov povzroča zvini gležnja, s približno 30.000 primeri na dan.

Zvini gležnja predstavljajo 40% vseh športnih poškodb, kar jih uvršča med najpogostejše poškodbe na športnih dogodkih. Več kot 50% poškodb v košarki in skoraj 30% poškodb v nogometu je neposredno povezanih z zvinom gležnja . V Združenih državah Amerike več kot 10% obiskov urgentnih oddelkov povzroča zvini gležnja, s približno 30.000 primeri na dan.

Pogostost in vpliv zvinov gležnja

Med poškodbami gležnja je 75% zvina lateralnega (stranskega) gležnja, pri čemer se enako pogosto pojavljajo pri moških in ženskah. Nekateri viri navajajo, da imajo ženske 25% višjo stopnjo zvinov stopnje I (najblažja oblika zvina) v primerjavi z moškimi. Prav tako imajo ljudje, ki so že utrpeli zvin gležnja, večjo verjetnost za prihodnje zvine.

Pri 90% vseh zvinov gležnja je prizadeta sprednja talofibularna vez (ATFL), medtem ko je kalkaneofibularna vez (CFL) prizadeta v 50-75% primerov. Zadnja talofibularna vez (PTFL) je prizadeta le v 10% primerov.

Anatomija gležnja: struktura, funkcija in stabilnost

Izraz “gleženj” opisuje del telesa med spodnjim delom noge in zgornjim delom stopala. Anatomija gležnja kaže, da njegovo gibanje ni samo naprej in nazaj, ampak vključuje več sklepov in smeri gibanja, kar omogoča hojo.

Stopalo in gleženj sestavlja šestindvajset kosti v stopalu, skupaj z dolgimi kostmi spodnjega uda, kar tvori triintrideset sklepov. Čeprav ga pogosto imenujemo “gleženjski sklep”, več različnih sklepov prispeva k gibanju stopala, vključno z zgornjim in spodnjim skočnim sklepom ter sklepom med mečnico in golenico (dve dolgi kosti spodnjega dela noge).

Gleženj med hojo prenaša velike sile, vendar njegova kostna in ligamentna struktura zagotavlja visoko stabilnost. V primerjavi z drugimi sklepi, kot sta kolk ali koleno, je gleženj manj dovzeten za degenerativne bolezni, kot je osteoartritis, razen če je bil predhodno poškodovan.

Razumevanje anatomije gležnja je ključno za pravilno diagnosticiranje in zdravljenje poškodb ter za razumevanje zapletene mehanike, ki omogoča njegovo gibanje.

Akutni zvini gležnja: vzroki in mehanizmi poškodb

Akutni zvini gležnja so pogosto opaženi v primarni zdravstveni oskrbi, športni medicini in na urgentnih oddelkih. Ti zvini lahko povzročijo kratkotrajne težave, ponavljajoče se poškodbe in funkcionalno nestabilnost.

Gleženjski sklep je sestavljen iz treh kosti: golenice (tibie), mečnice (fibule) in skočnice (talusa). Stabilnost sklepa zagotavljajo trije sistemi ligamentov (močnih vezivnih tkiv): lateralni (stranski) ligamenti kompleks, medialni (notranji) deltoidni ligament in sindesmozni ligamenti.

Najpogostejša poškodba gležnja se zgodi pri inverziji (zasuku stopala navzven), kar obremeni lateralni ligamenti kompleks. Ta kompleks sestavljajo sprednja talofibularna vez (ATFL), kalkaneofibularna vez (CFL) in zadnja talofibularna vez (PTFL).

Poškodbe gleženjskih vezi se običajno zgodijo v določenem vrstnem redu, pri čemer je sprednja talofibularna vez (ATFL) najpogosteje poškodovana. ATFL je najšibkejša vez v lateralnem ligamentnem kompleksu, in približno 70% vseh lateralnih zvinov gležnja vključuje samo to vez, ki se poškoduje pri plantarnem upogibu (upogibanju stopala navzdol) in inverziji (obračanju stopala navznoter).

Kalkaneofibularna vez (CFL) se pogosteje poškoduje pri dorzalnem upogibu (upogibanju stopala navzgor) in inverziji. Zadnja talofibularna vez je najmanj pogosto poškodovana med vsemi vezmi v lateralnem ligamentnem kompleksu.

Medialni deltoidni ligament je najmočnejši od gleženjskih ligamentov in se običajno poškoduje pri everzijskih poškodbah (zasuk stopala navznoter). Izolirane poškodbe deltoidnega ligamenta so zelo redke. Površinski del deltoidnega kompleksa omejuje premike talusa v abdukcijo (odmik) medtem, ko globoki del deltoidnega kompleksa omejuje zunanjo rotacijo talusa glede na distalno tibio (spodnji del golenice).

Sindesmozni ligamenti stabilizirajo spodnji del golenice in mečnice. Poškodbe teh ligamentov, imenovane “visoki zvini gležnja,” so precej redkejše kot nizki zvini gležnja. Zaradi velike sile, ki je potrebna za poškodbo tega ligamentnega kompleksa, se te poškodbe redko pojavljajo v splošni populaciji in so pogostejše pri tekmovalnih športnikih. Najpogostejši vzrok visokih zvinov gležnja je zunanja rotacija in/ali dorzalna fleksija (upogibanje stopala navzgor) gležnja.

Rehabilitacija glede na resnost zvina gležnja

Zvin stopnje I:
Te zvine spremljajo manjše poškodbe, ki se zacelijo v nekaj tednih. Poškodba je na mikroskopski ravni z rahlo lokalno občutljivostjo in brez nestabilnosti sklepa. Največja moč ligamenta se pojavi po šestih tednih, ko kolagenska vlakna dozorijo. Za okrevanje so koristni počitek, hlajenje poškodbe in nekatera protivnetna zdravila.

Zvin stopnje II:
To so resnejše poškodbe, ki onemogočajo normalno gibanje. Gre za delno raztrganino vezi z vidno oteklino in opazno občutljivostjo, vendar brez ali z blago nestabilnostjo sklepa. Zaščita pred obremenitvijo je ključna v zgodnji fazi celjenja. Celjenje običajno traja od 6 do 12 tednov, odvisno od resnosti poškodbe in vrste športne dejavnosti, ki jo želi posameznik nadaljevati.

Zvin stopnje III:
To je zelo resna poškodba, ki vključuje popolno rupturo vezi s precejšnjo oteklino in nestabilnostjo sklepa. Pogosto je potrebno mnenje ortopedskega kirurga za oceno potrebe po zgodnjem kirurškem posegu.

VAJE za zvin gležnja 1. in 2. stopnje si lahko ogledate v tem članku (klikni).

Prvotni pristop pri zdravljenju zvina gležnja: protokol PRICE

PRICE protokol se uporablja za zdravljenje zvinov gležnja in vključuje naslednje korake:

 • Protection (zaščita): zaščitite poškodovano nogo in preprečite dodatne poškodbe.
 • Rest (počitek): počivajte in postopno vračajte k aktivnostim.
 • Ice (hlajenje): hladite poškodbo do 48 ur po poškodbi, 30 minut vsaki dve uri.
 • Compression (kompresija): uporabite elastični povoj za zmanjšanje otekline.
 • Elevation (dvig): dvignite poškodovano nogo (predvsem ponoči) 30 cm nad nivo srca.

Rehabilitacija - zvin gležnja stopnje I in II

Funkcionalna rehabilitacija je standard oskrbe za lateralne zvine gležnja stopnje I in II. Vključuje stabilizacijo gležnja z elastičnim povojem, opornico, kineziotaping (posebna tehnika lepljenja trakov na kožo) ali zunanjo podporo, oziroma kombinacijo teh metod.

Raziskave so primerjale zgodnjo mobilizacijo z popolno imobilizacijo (neobremenitveni odlitek za 10 dni) in ugotovile, da so bolniki, ki so hitro začeli obremenjevati poškodovano nogo, imeli manj bolečin in so se hitreje vrnili k vsakodnevnim dejavnostim v primerjavi s tistimi, ki so imeli nogo imobilizirano.

Faze funkcionalne rehabilitacije:

 • Obnova obsega gibanja: začnemo s programom, ki se osredotoča na obnovo gibljivosti.
 • Trening propriocepcije in neuromišičnega usklajevanja: nadaljujemo z vajami za izboljšanje propriocepcije (zavedanja položaja telesa) in usklajevanja mišic.
 • Krepitev mišic: posebno pozornost namenimo peronealnim mišicam, ki pomagajo preprečevati ponavljajoče se poškodbe.
 • Začetek krepitev: Začnemo, ko se oteklina in bolečina zmanjšata in ko pacient doseže polni obseg gibanja (aktivno in pasivno).
 • Uporaba funkcionalnih opornic: v zgodnjih fazah krepitev in ob ponovnem vračanju k aktivnosti lahko uporabite funkcionalne opornice.

Po poškodbi gležnja 1. in 2. stopnje je potrebno po dveh dneh začeti z njegovim obremenjevanjem do meje bolečine. To je treba početi z ustreznimi vajami pod nadzorom kineziologa. Optimalno je narediti od 6000 do največ 9000 korakov na dan in se izogibati vadbi visoke intenzivnosti.

VAJE za zvin gležnja 1. in 2. stopnje si lahko ogledate v tem članku (klikni).

Okrevanje

Trajanje otekanja po zvinu gležnja se razlikuje glede na resnost poškodbe. Oteklina je običajno najhujša v prvih nekaj dneh po poškodbi, nato pa se postopoma zmanjšuje v naslednjih dneh do tednih. Pri blagih zvinih lahko oteklina traja le nekaj dni, medtem ko lahko pri zmernih do hudih zvinih traja več tednov. Popolno prenehanje otekanja lahko traja od 6 do 8 tednov.

Pomembno je upoštevati, da lahko bolečina in oteklina trajata dlje, če poškodba ni ustrezno zdravljena ali če oseba ne sledi ustreznemu programu rehabilitacije.

Čas okrevanja po zvinu gležnja se lahko razlikuje glede na resnost poškodbe in vrsto zvina. Blagi zvini lahko trajajo od nekaj dni do nekaj tednov, medtem ko lahko okrevanje po zmernih do hudih zvinih traja več tednov do več mesecev.

Pri 1. stopnji se večina vrne na trening v dveh tednih. Pri 2. stopnji je okrevanje minimalno 3 tedne, optimalno 6-8 tednov. Če je bil potreben kirurški poseg je okrevanje minimalno 6 tednov (popolna odsotnost), potem pa je odvisno od poškodbe (12 – 16 tednov).

Pred vrnitvijo k športu naj bi bili vsi simptomi popolnoma odpravljeni. Za športnike je smiselno, da jih pred vrnitvijo na igrišče pregleda športni zdravnik, razen pri blagih zvinah, da se zagotovi polno okrevanje in prepreči ponovne poškodbe ter nestabilnost gležnja.

Nestabilnosti gležnja po zvinu

Večina zvinov gležnja se uspešno zdravi z neoperativnimi metodami, vendar se pri 25-40% bolnikov lahko pojavijo ponavljajoča nestabilnost in povezane težave. Prepoznavanje teh težav in napotitev k ortopedu ali specialistu za športno medicino je ključna za zmanjšanje dolgoročnih negativnih izidov.

Vrste nestabilnosti gležnja:

Mehanska nestabilnost:

 • Nastane zaradi akutne poškodbe ali kroničnega ponavljajočega se stresa, ki oslabi in spremeni mehanske strukture ligamentov.
 • Najpogostejši mehanizem poškodbe je pri plantarni fleksiji (upogibu stopala navzdol) in inverziji (zasuku stopala navznoter), ko se telo premika preko stopala.
 • Najpogosteje poškodovana vez je sprednja talofibularna vez (ATFL), sledita ji kalkaneofibularna vez (CFL) in zadnja talofibularna vez (PTFL).
 • Ligamenti se pogosto zacelijo v podaljšanem položaju, kar vodi v plastično deformacijo (trajna raztegnitev) in zmanjšano sposobnost omejevanja gibanja.

Funkcionalna nestabilnost:

 • Pojavlja se kot občutek nestabilnosti gležnja ali ponavljajoči se simptomatski zvini zaradi pomanjkljive proprioceptivne funkcije (zavedanja položaja telesa).
 • Lateralna nestabilnost gležnja lahko povzroči tudi dedna ligamentozna labilnost (ohlapnost vezi), povezana z motnjami, kot so Ehlers-Danlosov sindrom, Marfanov sindrom in Turnerjev sindrom.

Obvladovanje nestabilnosti

Za zmanjšanje tveganja dolgoročnih težav je pomembno:

 1. Pravočasno prepoznavanje:
  • Zgodnja diagnoza morebitnih sopojavnih poškodb je ključna.
  • Napotitev k ortopedu ali specialistu za športno medicino za nadaljnjo oceno in zdravljenje.
 2. Funkcionalna rehabilitacija:
  • Osredotočite se na krepitev mišic, proprioceptivni trening in izboljšanje neuromišičnega usklajevanja.
  • Uporaba funkcionalnih opornic in podpor pri vrnitvi k aktivnostim.
 3. Spremljanje in ocenjevanje:
  • Redno spremljanje napredka pri rehabilitaciji.
  • Ponovna ocena stanja, če simptomi vztrajajo ali se poslabšajo.

Zdravljenje zvina gležnja vključuje razumevanje različnih vrst nestabilnosti in ustrezno rehabilitacijo. Prepoznavanje in obravnava mehanske in funkcionalne nestabilnosti lahko pomaga preprečiti dolgotrajne težave in izboljšati kakovost življenja bolnikov.

Celostni pristop pri preprečevanju in obvladovanju zvinov gležnja

Zvin gležnja se pogosto ne jemlje dovolj resno, saj bolečine običajno popolnoma izzvenijo po nekaj tednih. Ko bolečina izgine, pogosto domnevamo, da je z gležnjem vse v redu in da je popolnoma okreval. Res je, da po nekaj tednih bolečine ni več in lahko normalno hodite, vendar je vprašanje, kako stabilen je vaš gleženj in ali so mišice dovolj močne, da nudijo ustrezno stabilnost gležnju ter preprečijo ponovne zvine.

Pri zvinu gležnja je izjemno pomembno opraviti celovito rehabilitacijo in poskrbeti za stabilnost gležnja. Ponavljajoči se zvini lahko privedejo do obrabe drugih struktur v gležnju, degenerativnih sprememb, kroničnih vnetij tetiv in splošne nestabilnosti. Zato je ključno, da ne prezrete rehabilitacije in okrepite mišice ter stabilizirate gleženj, da se izognete dolgoročnim težavam in zagotovo preprečite ponovne poškodbe.

Vabimo vas, da se naročite na diagnostični pregled, kjer bomo natančno ocenili stanje vašega gležnja. Na podlagi diagnostike bomo pripravili personaliziran načrt rehabilitacije, ki bo vključeval ustrezne vaje za krepitev mišic in izboljšanje stabilnosti sklepa. Naša strokovna ekipa je tukaj, da zagotovi najboljšo možno oskrbo in vam pomaga pri hitrejšem okrevanju.

Pokličite nas ali obiščite našo spletno stran za več informacij in naročite se na pregled še danes. Zaupajte nam svoje zdravje in skupaj bomo poskrbeli za vašo popolno rehabilitacijo.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti glede bolečin v gležnju in bi radi na kratko spregovorili o svojih težavah, vam ponujamo 15-minutni brezplačni online posvet preko Zooma. Za prijavo na posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj.

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite