Pretrganje ahilove tetive: moč in krhkost najmočnejše tetive v človeškem telesu

Ahilova tetiva se nahaja na zadnji strani spodnjega dela noge in je najdebelejša tetiva v človeškem telesu. Povezuje mišici gastroknemius in soleus s petnico (calcaneus). Poimenovana je po Ahilu, liku iz grške mitologije in je znana tudi kot kalkanealna tetiva, kar se nanaša na njeno točk pritrditve. Vendar pa je njen bolj pogost izraz Ahilova tetiva.

Pogostost pretrganja Ahilove tetive se je znatno povečala v zadnjem desetletju. To povečanje je povezano z večjim številom ljudi, ki se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi, zlasti odraslih starejših od 30 let. Med rekreativnimi športi se 75 % pretrganj zgodi pri moških med tretjim in četrtim desetletjem življenja. Skupna stopnja pojavnosti pretrganja Ahilove tetive je 2,1 na 100.000 oseb-let, pri čemer se večina primerov zgodi pri moških, razmerje med moškimi in ženskami pa je 3,5:1.

Ko se mečne mišice gastroknemius in soleus skrčijo, prenesejo silo skozi Ahilovo tetivo, kar povzroči, da se stopalo upogne navzdol (to gibanje se imenuje plantarna fleksija). To omogoča gibanje kot so hoja, tek in skakanje. Med temi dejavnostmi je Ahilova tetiva izpostavljena največjim obremenitvam v telesu, pri čemer natezne obremenitve dosežejo do desetkratnik telesne teže.

Čeprav je Ahilova tetiva najmočnejša v telesu, je nagnjena k poškodbam in je najpogosteje pretrgana tetiva.

Patofiziologija poškodbe Ahilove tetive: dejavniki in vzroki

Patofiziologija pretrganja Ahilove tetive vključuje kombinacijo mehanskih, strukturnih in biomehanskih dejavnikov:

Mehanski dejavniki: Ahilova tetiva je najmočnejša tetiva v telesu, delno zaradi svoje konfiguracije. Ko se spušča od svojega izhodišča, se na desni strani vrti v nasprotni smeri urinega kazalca in na levi v smeri urinega kazalca, pri čemer se zavrti za 90°. Kljub temu se lahko pretrga, ko je tetiva nenadoma izpostavljena prekomernim nateznim obremenitvam.

Strukturni dejavniki: Ahilova tetiva je sestavljena predvsem iz gostih, vzporednih vlaken kolagena tipa 1, ki so organizirana v snope. S starostjo postanejo vzporedna kolagenska vlakna manj organizirana in bolj nagnjena k degeneraciji. Poleg tega lahko določena stanja, kot sta diabetes in kronična ledvična bolezen, ogrozijo strukturno celovitost tetive in povečajo tveganje za pretrganje.

Biomehanski dejavniki: Togost tetive je povezana z možnimi dejavniki tveganja za poškodbe Ahilove tetive, medtem ko visoki stopalni loki zmanjšujejo tveganje za poškodbe. Ko je tetiva izpostavljena kroničnemu stresu ali ponavljajoči se mikrotravmi (majhnim poškodbam), lahko biomehanski dejavniki skupaj z zmanjšano prekrvavitvijo povzročijo degeneracijo tetivnih vlaken in morebitno pretrganje.

Ahilova tetiva se običajno pretrga 2 do 6 cm nad narastiščem na petnici. To je območje, kjer se njena tetivna vlakna zvijajo in kjer je oskrba s krvjo zmanjšana. Študije so pokazale zmanjšano kapilarno oksigenacijo (nizka oskrba s kisikom) in mikrocirkulacijo (pretok krvi v majhnih žilah) 5 cm nad kalkanealnim tuberkulom (kostna izboklina na petnici) v primerjavi z 1 cm nad vstavkom tetive.

Pogostost

Pogostost pretrganja Ahilove tetive se je znatno povečala v zadnjem desetletju. To povečanje je povezano z večjim številom ljudi, ki se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi, zlasti odraslih starejših od 30 let. Med rekreativnimi športi se 75 % pretrganj zgodi pri moških med tretjim in četrtim desetletjem življenja. Skupna stopnja pojavnosti pretrganja Ahilove tetive je 2,1 na 100.000 oseb-let, pri čemer se večina primerov zgodi pri moških, razmerje med moškimi in ženskami pa je 3,5:1.

Poškodbe Ahilove tetive se pretežno pojavljajo pri ljudeh, ki se občasno ukvarjajo s telesno dejavnostjo, pogosto imenovanih “vikend bojevniki”. Najpogosteje se poškodujejo med igranjem nogometa, iger z loparjem ali košarke. Pri 20 % do 25 % bolnikov so te poškodbe napačno diagnosticirane kot zvini gležnja. Najpogosteje prizadeta starostna skupina s poškodbami Ahilove tetive spada v tretje do peto desetletje življenja. Približno 10 % bolnikov poroča, da so imeli predhodno simptome pred pretrganjem.

Pogostost

Ahilova tetiva ima kumulativno pojavnost poškodb v življenju približno 24 % pri športnikih. Pri tekačih so poškodbe Ahilove tetive precej pogoste, s stopnjo pojavnosti med 11 % in 85 %, kar pomeni med 2,5 in 59 poškodb na 1000 ur teka.

Rezultati ene študije kažejo, da je pogostost Ahilove tendinopatije med 1 % in 2 % pri vrhunskih mladostnikih športnikih. Druga študija je poročala o pojavnosti poškodb pri 9 % rekreativnih športnikov. Kumulativna pojavnost poškodb v življenju je 2,35 na 1000 oseb in je močno povezana s športnimi dejavnostmi. Ta pojavnost se povečuje pri starejših moških.

Skupna stopnja pojavnosti ruptur (pretrganja) Ahilove tetive je 2,1 na 100.000 osebo-let. Večina ruptur tetive se pojavi pri moških, pri čemer je razmerje med moškimi in ženskami 3,5:1.

Dejavniki tveganja za pretrganje Ahilove tetive

Vzroki za pretrganje Ahilove tetive vključujejo nenadno prisilno plantarno fleksijo stopala (gibanje, kjer stopalo kaže navzdol), neposredno poškodbo in dolgotrajno tendinopatijo (vnetje tetive) ali degenerativne spremembe znotraj tetive. Športi, ki so pogosto povezani s pretrganjem Ahilove tetive, vključujejo nogomet, košarko in igre z loparjem.

Dejavniki tveganja za pretrganje Ahilove tetive vključujejo:

 • Slabo telesno pripravljenost pred vadbo: pomanjkanje ustrezne priprave pred vadbo lahko poveča tveganje za poškodbe.
 • Dolgotrajna uporaba kortikosteroidov: ta zdravila lahko oslabijo tetive in povečajo tveganje za pretrganje.
 • Prekomerna obremenitev: ponavljajoči se ali prekomerni stres na tetivo lahko privede do poškodb.
 • Antibiotiki iz skupine fluorokinolonov: ta zdravila so povezana s povečanim tveganjem za poškodbe tetiv.
 • Oralni bisfosfonati: zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje osteoporoze, lahko prav tako povečajo tveganje.
 • Predhodna tendinopatija Ahilove tetive: predhodne težave s tetivo lahko povečajo tveganje za pretrganje.
 • Diabetes: sladkorna bolezen lahko prispeva k degenerativnim spremembam tetiv.
 • Hiperparatiroidizem: povečana aktivnost obščitničnih žlez lahko vpliva na zdravje tetiv.
 • Genetski dejavniki: družinska anamneza lahko igra vlogo pri tveganju za pretrganje tetive.

Končna faza ledvične bolezni (ESRD) je prav tako močno povezana s povečano pojavnostjo pretrganja Ahilove tetive zaradi kombinacije dejavnikov:

 • Predpisovanje fluorokinolonov in kortikosteroidov:pogosto se predpisujejo pred ali po presaditvi ledvic.
 • Tedenska dializa: potrebna pri ESRD, povzroča več presnovnih nepravilnosti, kot je hiperparatiroidizem, kar še povečuje tveganje za pretrganje tetive.

Simptomi

Akutne pretrganine Ahilove tetive se pogosto kažejo z nenadnim pojavom bolečine, ki jo spremlja “pok” ali slišen “klik” na mestu poškodbe. Bolniki lahko opisujejo občutek, kot da so bili brcnjeni v spodnji del noge. Poškodba povzroča znatno bolečino in invalidnost, kar otežuje normalno hojo in gibanje stopala.

Zdravljenje

Še vedno potekajo razprave o možnih koristih in tveganjih kirurškega posega pri pretrganju Ahilove tetive. Študije so pokazale dobre funkcionalne rezultate in zadovoljstvo pacientov tako pri operativnih kot tudi pri neoperativnih metodah zdravljenja. Zgodovinsko gledano je konzervativno zdravljenje kazalo višjo stopnjo ponovnega pretrganja v primerjavi s kirurškim posegom. Vendar pa se je z napredkom rehabilitacijskih programov razlika v stopnji ponovnega pretrganja med temi skupinami znatno zmanjšala (razlika v tveganju 1,6 %), medtem ko kirurško zdravljenje povzroča več zapletov, kot so nepravilno celjenje rane in okužba.

Neoperativno zdravljenje

Začetno zdravljenje pretrganja Ahilove tetive vključuje:

 • počitek
 • dvig poškodovane noge nad nivo srca
 • obvladovanje bolečine
 • funkcionalno opornico

Funkcionalne opornice

Funkcionalne opornice so posebni “škornji”, ki držijo nogo v določenem položaju, da omogočijo celjenje tetive in hkrati omogočajo čim bolj normalno gibanje. Tukaj je, kako delujejo in kaj morate storiti:

Začetna nastavitev:

 • Zdravljenje se začne s postopkom, kjer je stopalo v celoti upognjeno navzdol (v položaju ekvinusa). Ta položaj pomaga, da se konca tetive čim bolj približata, kar olajša celjenje.
 • Škorenj sega od kolena do prstov in je pritrjen s posebnimi trakovi.

Stalna uporaba:

 • Škorenj morate nositi ves čas, tudi v postelji, da zagotovite zaščito tetive skozi celoten proces celjenja.
 • Med nošenjem škornja morate polno obremenjevati celotno stopalo.

Stopnje celjenja z zaporednim mavčenjem ali funkcionalno opornico niso drugačne v primerjavi s kirurškim zdravljenjem, vendar se lahko vračanje na delo pri pacientih, ki so zdravljeni neoperativno, nekoliko podaljša. Vsi pacienti potrebujejo fizikalno in ortotično terapijo za krepitev mišic in izboljšanje obsega gibanja gležnja.

Konzervativno zdravljenje običajno vključuje 6 do 8 tednov imobilizacije z mavčno opornico:

 • gleženj je sprva v mavčni opornici v položaju plantarne fleksije (stopalo je upognjeno navzdol) prvih 4 tedne.
 • nato pa v nevtralnem položaju (stopalo je v naravnem položaju) še naslednjih 2 do 4 tedne.

Bolnikom z znatnimi medicinskimi pridruženimi boleznimi ali relativno sedečim življenjskim slogom se pogosto priporoča neoperativno zdravljenje. Prednosti neoperativnega pristopa vključujejo:

 • odsotnost zapletov z ranami
 • odsotnost tveganja zaradi anestezije

Najpomembnejša pomanjkljivost pa je tveganje za ponovni pretrg.

Operativno zdravljenje

Obstaja več tehnik za popravilo Ahilove tetive, vendar vse vključujejo približevanje pretrganih koncev nazaj skupaj. Ne glede na operativni pristop je ključno obnoviti pravilno dolžino tetive in se izogibati pretiranemu podaljšanju. Pravilna dolžina se običajno določi z primerjavo z nepoškodovano tetivo mišice plantaris. Če je plantarisova tetiva odsotna, se obseg dorzifleksije na nasprotni strani meri pred začetkom operacije ali med njo, da služi kot vodilo.

Stopnje celjenja med mavčno opornico in kirurškim popravkom so podobne. Glavna prednost kirurškega popravila je:

 • zgodnja vrnitev k aktivnostim
 • zmanjšano tveganje za ponovni pretrg

Največje tveganje pa predstavljajo kirurški zapleti, kot so nepravilno celjenje rane (1 na 100), okužba in globoka venska tromboza (1 na 100). Zaradi povečane učinkovitosti v moči in rezultatih po kirurškem popravilu obstaja soglasje, da naj se športniki odločijo za to obliko zdravljenja.

Ne glede na izbrano metodo zdravljenja bodisi konzervativno ali operativno se pri akutnih pretrganjih Ahilove tetive zagovarja agresivna zgodnja rehabilitacija, saj omogoča zgodnjo vrnitev k vsakodnevnim dejavnostim, visoko zadovoljstvo pacientov in funkcionalno izboljšanje.

Rehabilitacija

Dolgotrajna pooperativna imobilizacija ni zaželena. Posebej se je treba izogibati imobilizaciji v opornici ali mavcu več kot 3 tedne. Imobilizacija z mavcem v dolgi opornici ni več priporočljiva. Obremenjevanje v ortozi se začne takoj po operaciji ali vsaj v treh tednih po operaciji, nositi pa jo je treba 6 do 8 tednov po operaciji. Čeprav je uporaba odstranljive opornice dovoljena za zgodnje vaje gibljivosti, mora biti pacient opozorjen, da se izogiba hiperdorzifleksiji (prekomernemu upogibu stopala navzgor) gležnja.

Na splošno se gleženj sprva vzdržuje v položaju plantarne fleksije (stopalo je upognjeno navzdol) s postopno dorzifleksijo. Vendar nekateri strokovnjaki takoj po operaciji priporočajo nevtralen položaj gležnja, da omogočijo polno obremenjevanje, saj pri postopni dorzifleksiji med rehabilitacijo pogosto pride do ponovne pretrganine. Kljub položaju gležnja po operaciji je pomembno izogibati se podaljšanju tetive. Podaljšana Ahilova tetiva, značilna za hiperdorzifleksijo, je povezana s šibkostjo plantarnih fleksorjev in funkcionalnim primanjkljajem.

Pacienti so sposobni hoditi tudi brez ustrezno zaceljene pretrgane Ahilove tetive, vendar ostane trajen funkcionalni primanjkljaj. Cilj zdravljenja je preprečiti oslabelost mišic meč. Zmožnost izvedbe enkratnega dviga na petah je pokazatelj moči mišic meč; večina pacientov z zanemarjenim raztrganjem ni sposobna izvesti enkratnega dviga na petah.

Učinkovito obvladovanje Ahilove tendinopatije

Kirurški Pacienti

Za kirurške paciente se rehabilitacijske vaje običajno začnejo 2 do 4 tedne po operaciji. V zadnjem desetletju je opaziti trend k manj strogi imobilizaciji, zgodnejšemu obremenjevanju in pospešeni funkcionalni rehabilitaciji po operaciji. Terapija po imobilizaciji vključuje napredovanje vaj, vključno z:

 • vajami za gibljivost gležnja
 • progresivno vadbo moči in jakosti
 • izometričnimi vajami (vadba, kjer se mišica napne brez spreminjanja njene dolžine)
 • kardiovaskularnimi vajami
 • ravnotežnimi vajami

Poudarki v Vadbenem Programu

Prvih 6 mesecev:

 • Nizko intenzivne vaje so ključne v prvih šestih mesecih po operaciji.
 • Cilj je postopno povečanje gibljivosti in moči, pri čemer se izogibamo preobremenitvi tetive.

Po 6 mesecih:

 • Po šestih mesecih se lahko vključijo visoko intenzivne vaje.
 • Poudarek je na vrnitvi k športu in bolj intenzivnim fizičnim aktivnostim, odvisno od stanja pacienta in priporočil terapevta.

Krepitev Meč

Podatki so pokazali, da je v prvem letu po poškodbi potrebna močna osredotočenost na krepitev meč. Zmanjšana možnost za pridobivanje moči po enem letu po poškodbi kaže na pomembnost zgodnje in intenzivne rehabilitacije. Ključne točke so:

 • Redna in pravilno predpisana vadba za krepitev mišic meč.
 • Postopen prehod na zahtevnejše vaje, da se prepreči preobremenitev in dodatne poškodbe.
 • Vztrajanje pri rehabilitacijskih vajah tudi po prvem letu, da se ohrani in izboljša funkcionalna sposobnost noge.

Celovita rehabilitacija po pretrganju Ahilove tetive

Ahilova tetiva je ključna za mnoge telesne dejavnosti, kot so hoja, tek in skakanje. Kljub njeni moči je pogosto podvržena poškodbam, še posebej pri športnikih in posameznikih, ki se občasno ukvarjajo s telesno dejavnostjo. Pravilno obvladovanje poškodb Ahilove tetive zahteva kombinacijo zgodnje diagnoze, ustreznega zdravljenja in temeljite rehabilitacije.

Če ste opazili bolečine ali nepravilnosti v Ahilovi tetivi, je pomembno, da čim prej poiščete strokovno pomoč. Pravočasna diagnoza in zdravljenje lahko preprečita resne poškodbe in dolgoročne posledice. 

Po zaključeni fizioterapiji vas vabimo, da opravite celotno rehabilitacijo, ki vam bo omogočila varno vrnitev k telesni aktivnosti. Naši strokovnjaki vam bodo pripravili individualni načrt rehabilitacije, prilagojen vašim potrebam in ciljem, da boste lahko čim prej ponovno uživali v svojih najljubših dejavnostih. Ne odlašajte, poskrbite za svoje zdravje in se naročite še danes.

Kdaj se lahko vrnemo na delo?

Če imate pisarniško delo, se lahko morda vrnete na delo po dveh tednih; vendar je bolj priporočljivo, da se vrnete po osmih tednih, ko odstranite škorenj. Če opravljate bolj fizično delo, se lahko vrnete na delo po 12-16 tednih.

Vožnja avtomobila

Ne smete voziti avtomobila vsaj devet tednov po poškodbi. Po tem času začnite postopoma voziti. Običajno traja nekaj dni, da se počutite samozavestni. Če imate avtomatski menjalnik in je prizadeta vaša leva ahilova tetiva, boste morda lahko vozili prej. 

Čas vrnitve v šport

Čas za vrnitev k športu po poškodbi lahko traja od 4 do 12 mesecev. To je odvisno od specifičnega športa, ki se mu želite ponovno posvetiti, ter vaše moči in sposobnosti za izvajanje potrebnih veščin za ta šport.

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti, in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami v ahilovi tetivi, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite