OSEBNA KINEZIOLOŠKA OBRAVNAVA

Pomanjkanje gibanja, dnevno večurno sedenje ter popolna odsotnost gibanja so me v maju 2022 pripeljali do diagnoze centralne disekus hernije vratne hrbtenice na vretencih C5-C6 s posedanjem diska v kifotični položaj. Na podlagi diagnoze sem uvrščena na čakalno vrsto za operacijo spondiloze C5-C6 na Ortopedski kliniki v Ljubljani.

Ortoped, dr. specialist kirurg za obolenja in poškodbe hrbtenice, ki je tudi moj operater, mi je kljub pričakovani operaciji svetoval obravnavo pri strokovnjakih kineziološke vadbe, s pomočjo katerih bi v času do operacije omilila vsakodnevne hude glavobole, mravljinčenje in bolečine v desnem predelu glave. Cilj takšne vadbe je namreč krepitev mišic, ki držijo hrbtenico v pravilnem položaju ter prava drža, ki vretencem omogoča, da zavzamejo pravilno lego in s tem preprečijo pojav simptomov, ki jih povzroča disekus hernija. Glede na izkušnje s pacienti, ki prihajajo k njemu z enakimi ali podobnimi diagnozami ter glede na priznano najvišjo resnično strokovnost kineziologov mi je svetoval Kinezio kliniko, s pomočjo katere je že več njegovih pacientov doseglo precejšnje izboljšanje stanja pred in po operacijah na hrbtenici, nekateri med njimi pa so se s pomočjo vadbe operaciji celo izognili.

Po samo enem mesecu izvajanja vaj se je moje zdravstveno stanje močno izboljšalo. Bolečine, ki so bile prisotne praktično vsak dan in tudi ponoči, so se omejile na zelo redke, kar pa je najbolj pomembno, se lahko ob aktiviranju mišic in ob pravilni drži hitro omilijo in izginejo. Tak napredek sem dosegla z natančno določenimi vajami in s pravilno aktivacijo globokih mišic, katere so aktivirane zaradi vadbe s kineziološko strokovnjakinjo. Nadaljevanje terapije obsega tudi krepitev celotnega telesa in predelov vseh mišic vzdolž hrbtenice, pa tudi ostalih mišic, ki prevzemajo funkcijo pravilne drže, obenem pa se izboljšuje tudi moja fizična kondicija in splošno počutje. S treningi bom tudi v prihodnje nadaljevala in upam, da bom v naslednjih nekaj mesecih dosegla še boljše počutje ter zdravstveno stanje, s katerim se bom izognila operaciji.

Zahvaljujem se mojemu ortopedu, dr. specialistu kirurgu, ki me je napotil na pravilno obravnavo moje bolezni ter tudi strokovnjakom na Kinezio kliniki, ki mi omogočajo povrnitev v normalno življenje brez bolečin.

Mojca K.