Artroza kolena: simptomi in zdravljenje ter vloga kineziološke terapije

Artroza kolena močno vpliva na kakovost življenja, a pravilna kineziološka obravnava lahko znatno izboljša stanje prizadetih. V Sloveniji je po statističnih podatkih 13.9 % prebivalcev starejših od 25 let in kar 33.6 % prebivalcev starejših od 65 let prizadetih zaradi te bolezni.

Kakšni so simptomi pri artrozi kolena?

Artroza (AR) kolena se kaže z bolečino, oteklino, okorelostjo in zmanjšano gibljivostjo sklepa. Pacienti pogosto poročajo o bolečini, ki se stopnjuje s telesno aktivnostjo in se umiri z mirovanjem. Okorelost sklepa zjutraj ali po daljšem sedenju je pogost simptom. Z napredovanjem bolezni se lahko pojavijo krepitacije (hrustanje) pri premikanju kolena.

Diagnoza artroze kolena

Diagnoza se običajno postavi na podlagi kliničnih simptomov in radioloških znakov, kot so zožitev sklepne špranje in tvorjenje osteofitov ali kostnih izrastkov. Za natančno diagnozo je pogosto potrebna radiografija, ki pokaže stopnjo obrabe sklepa.

Pri preprostem kliničnem pregledu zdravnik lahko ugotovi, ali gre za artrozo kolena brez potrebe po rentgenskem slikanju ali drugih preiskavah. Če pri pregledu opazi stalne bolečine v kolenu, omejeno funkcijo kolena, jutranjo okorelost, zmanjšano gibljivost ter hkrati zazna krepitacije, lahko skoraj stoodstotno potrdi diagnozo artroze kolena. Rentgensko slikanje in druge preiskave so priporočljive le v primeru nenavadnih simptomov, ki kažejo na morebitno dodatno patologijo. 

Ameriški kolidž za revmatologijo (American College of Rheumatology) je izdal klinična in radiološka diagnostična merila za diagnozo AR kolena, ki je potrjena v primeru prisotnosti kombinacij 1, 2 / 1, 3, 5, 6 / 1, 4, 5, 6:

1. Bolečina v kolenu večino dni v preteklem mesecu.
2. Na rentgenskih slikah so prisotni osteofiti.
3. Z laboratorijskimi preiskavami je ugotovljena prisotnost sinovialne (sklepne) tekočine, ki je značilna za AR.
4. Starost 40 let in več.
5. Prisotnost krepitacij pri aktivnem premikanju kolenskega sklepa.
6. Prisotnost jutranje okorelosti, ki traja 30 minut ali manj.

Vpliv vadbe na artroza kolena

Vadba igra ključno vlogo v obravnavi AR kolena. Redna telesna aktivnost izboljša moč mišic okoli kolena, kar pomaga pri razporeditvi sile v sklepu in zmanjšuje obrabo hrustanca. Vadba prav tako izboljša telesno zmogljivost in lahko zmanjša bolečino ter izboljša kakovost življenja. 

Pacienti z AR kolena imajo manj močne mišice v nogah, težave pri ravnotežju in manj gibljivosti v primerjavi z zdravimi starejšimi osebami. Zaradi tega imajo večje tveganje za padce, ki se pri njih poveča za 30 %. Pri staranju se značilno pojavljajo spremembe v mišicah in živcih, zaradi katerih je težje ohranjati ravnotežje in se hitro odzvati na spremembe okolja. Pri pacientih z AR kolena so te težave še izrazitejše, kar povečuje tveganje za padce v situacijah, kjer je potreben hiter odziv za ohranjanje ravnotežja.

Mišična jakost pomeni, kako hitro mišica lahko proizvaja moč. Hitro reagiranje in vadbe, ki krepijo hitro mišično delovanje, lahko pomagajo ohranjati moč mišic in preprečujejo padce.

Vadba in bolečina v kolenu

Ljudje, ki trpijo zaradi obrabe, pogosto menijo, da vadba škoduje njihovim sklepom, zato se težko odločijo za redno vadbo.

Med vadbo je ključno, da bolečina ostane na sprejemljivi ravni, ki jo posameznik zmore prenašati. Priporočljivo je vaditi takrat, ko je bolečina najmanjša. Bolečino lahko spremljamo s pomočjo različnih ocen ali vizualnih lestvic (npr. VAS). Pri ljudeh z obrabo kolenskih sklepov se bolečina običajno šteje za sprejemljivo, če je na lestvici od 0 do 10 nižja od 5. Raziskave kažejo, da se z redno vadbo obseg akutnih izbruhov bolečine v kolenskem sklepu zmanjšuje.

Kako začeti z vadbo?

Začnite z lahkimi vajami, ki ne obremenjujejo kolena, kot so plavanje, kolesarjenje ali prilagojena hoja. Postopoma povečajte intenzivnost, da dosežete vsaj 45 minut zmerne intenzivne vadbe trikrat tedensko. Pomembno je, da se posvetujete s kineziologom, ki vam lahko pripravi individualiziran vadbeni program.

Individualni pristop pri obravnavi je ključen

Ker ima vsak posameznik različne dejavnike, ki vplivajo na artrozo kolena, je pri vadbi potrebno biti pazljiv. Že način hoje zelo vpliva na mehaniko kolena in s tem na morebitne pritiske v sklepu, ki lahko bolečine v kolenu še poslabšajo. Zato priporočamo izvedbo diagnostike telesa, na kateri se preverijo vaši vzorci hoje, moč, gibljivost in ostale motorične sposobnosti. Na podlagi ugotovitev lahko prejmete individualno prilagojena navodila in terapevtske vaje, ki bodo najbolj koristile vašemu kolenu.

Kaj lahko dodatno poslabša artrozo kolena?

Obstaja več dejavnikov, ki lahko pospešijo napredovanje AR kolena:

  • Prekomerna telesna teža povečuje obremenitev na kolenskih sklepih, kar lahko pospeši obrabo hrustanca.
  • Pomanjkanje redne telesne aktivnosti vodi v oslabitev mišic okoli kolena, kar lahko poveča tveganje za poškodbe in nadaljno obrabo sklepa.
  • Prekomerne nepravilne obremenitve kolenskega sklepa zaradi določenih športnih aktivnosti ali poškodb lahko povzroči hitrejšo obrabo sklepnega hrustanca.
  • Genetski dejavniki lahko igrajo vlogo pri dovzetnosti za artrozo, vključno s hitrostjo razvoja in resnostjo simptomov.

Preprečevanje in omejevanje artroze kolena

Da bi zmanjšali tveganje za pospešeno napredovanje AR kolena, je pomembno upoštevati naslednje:

  • Redno izvajajte prilagojene vaje, da ohranite mišično moč in gibljivost sklepov.
  • Ohranjajte zdravo telesno težo, da zmanjšate obremenitve v kolenskem sklepu.
  • Izogibajte se aktivnostim, ki povzročajo prekomerno obremenitev kolena, in se posvetujte s strokovnjakom za pravilno tehniko pri športnih aktivnostih.
  • Posvetujte se z zdravnikom glede kroničnih boleznih, ki lahko vplivajo na zdravje sklepov.

Vaš prvi korak k celostni kineziološki obravnavi

Z razumevanjem dejavnikov, ki prispevajo k poslabšanju artroze kolena in z ustreznim pristopom k obravnavi te bolezni, lahko bolniki zmanjšajo simptome in izboljšajo kakovost svojega življenja.

V Kinezio kliniki razumemo, kako kompleksna je AR kolena in kako edinstven je vsak posameznik. Naša predanost celostni obravnavi se začne s temeljito diagnostiko telesa, ki nam omogoči, da razumemo specifične potrebe vašega gibalnega sistema. Pri nas dobite personalizirano pozornost in vaje, ki so prilagojene prav vašemu telesu in načinu življenja. Obiščite nas in naredite prvi korak k izboljšanju vašega zdravja. 

Brezplačni kineziološki posvet

Če niste prepričani, kaj storiti, in bi radi na kratko spregovorili o vaših težavah z nejasnimi bolečinami v kolenu, smo vam na voljo za 15-minutni brezplačni online posvet (Zoom). Za brezplačni 15-minutni posvet s kineziologom se prijavite preko naše spletne rezervacijske platforme s klikom na gumb spodaj. 

V prvem koraku izberite možnost za posvet, nato izberite čas, ki vam ustreza, in sledite preostalim navodilom korak za korakom.

Debelost in bolečina v kolenih

Ljudje z debelostjo imajo večje tveganje za simptomatsko (stalna bolečina v kolenu, kratkotrajna jutranja okorelost, zmanjšana funkcija) artroze kolena kot tisti brez debelosti (19,7 % proti 10,9 %). Debelost je tudi dokazan dejavnik tveganja za pojav in hitrejši napredek AR kolena.

Če imate prekomerno telesno težo, se lahko znajdete v situaciji, kjer je potrebna hitrejša operacija zamenjave kolenskega sklepa. Vendar pa so rezultati teh operacij običajno slabši pri ljudeh s prekomerno telesno težo. 

Pomembno je tudi vedeti, da lahko redna vadba, kot je kinezioterapija, pomaga zmanjšati potrebo po operaciji. Pri ljudeh s prekomerno telesno težo in šibkimi mišicami so simptomi lahko hujši in omejujejo vsakodnevne aktivnosti. Zato je pomembno okrepiti mišice in skrbeti za zdravje svojih kolen.

Artroza kolena je pogosta degenerativna bolezen, pri kateri pride do obrabe sklepnega hrustanca. Lahko se pojavi brez znanega vzroka, kar imenujemo primarna artroza, ali pa je posledica drugih obolenj ali poškodb, kar imenujemo sekundarna artroza. Sekundarna artroza se običajno pojavlja pri mlajših ljudeh.

Pri večini ljudi z artrozo kolena je potrebna operacija, če druge metode zdravljenja, kot so zmanjšanje telesne teže, protibolečinska zdravila, omejitev fizično zahtevnih aktivnosti, fizioterapija in kinezio terapija, ne prinesejo zadostnega olajšanja. 

Med operativnim zdravljenjem artroze kolena se najpogosteje uporablja vstavitev kolenske endoproteze, ki je ena najpogostejših operacij v ortopediji. Cilj operacije je doseči neboleč, stabilen in gibljiv kolenski sklep, ki omogoča normalno hojo in vsakodnevne aktivnosti ter izboljša kvaliteto življenja bolnikov. Vstavitev endoproteze kolena je danes ena najuspešnejših operacij v ortopediji.

Pred kakršnokoli odločitvijo o operaciji se posvetujte s specialistom za ortopedijo.

Kontaktni podatki

Za vaje nam
pišite